Σάββατο 21 Απριλίου 2012

Πως να αντιμετωπίσετε μια "μικροπυρκαγιά" στην κουζίνα

Κανένας μας δεν έχει συνειδητοποιήσει την δύναμη της κατάσβεσης που έχει ένα βρεγμένο πανί!
Αυτό το συναρπαστικό video (30 δευτερολέπτων) δείχνει πώς πρέπει να χειρίζεται κανείς μία συνηθισμένη μικρο-πυρκαγιά όπως, το λάδι στο τηγάνι.
Σας ενημερώνουμε ότι, η φωτιά που δημιουργείται στο video, είναι ελεγχόμενη, αποτελεί μέρος της εκπαίδευσης των πυροσβεστών όπου, η πυρκαγιά δημιουργείται τεχνητά. Αυτό άλλωστε είναι εμφανές αφού ο εκπαιδευτής φορώντας την κατάλληλη στολή χύνει, επάνω στη φωτιά, 1,5 λίτρο νερό από ένα δοχείο που είναι κρεμασμένο σε ένα κοντάρι μήκους 3 μέτρων. 
Το αποτέλεσμα είναι εντυπωσιακό. Το νερό είναι βαρύτερο από το λάδι έτσι, φτάνοντας στον πυθμένα του καιγόμενου σκεύους, ατμοποιείται στιγμιαία. Η εκρηκτική δύναμη του ατμού πετάει το αναμμένο λάδι επάνω και έξω από το σκέυος. Κατά την εκτόνωση αυτή δημιουργείται μία πύρινη σφαίρα ύψους 11 μέτρων, όμοιο με ένα πηρυνικό μανιτάρι. Οπως είναι φυσικό, μέσα στο χώρο της κουζίνας που είναι σχετικά περιορισμένος, η πύρινη αυτή σφαίρα χτυπά στο ταβάνι, και η φωτιά απλώνεται σε όλο το δωμάτιο.
Μήν πετάτε ποτέ ζάχαρη ή αλεύρι ή νερό πάνω σε αναμμένο λάδι. Ενα και μόνο φλυτζάνι από τα παραπάνω ΄χει την εκρηκτική δύναμη ΔΥΟ ΡΑΒΔΩΝ ΔΥΝΑΜΙΤΗ!!!!
Παρακολουθείστε προσεκτικά το video και μην ξεχάσετε ποτέ αυτή τόσο απλή κίνηση. Μόλις δείτε ότι το τηγάνι σας αρπάζει φωτιά πάρτε μία πετσέτα, βρέξτε την καλά, στήψτε και ακουμπήστε την πάνω από τη φλόγα. Η φωτιά θα σβήσει αμέσως. Αφήστε το σκεύος να κρυώσει και μετά μετακινήστε το.
Φροντίστε να δώσετε αυτή τη συμβουλή στους δικούς σας ανθρώπους.

Και τώρα παρακολουθείστε σε ένα βίντεο  όλα αυτά που είπαμε παραπάνω:


Γράφει: Χριστίνα Παπαδάκη
Πηγή:http://www.onair24.gr