Δευτέρα 16 Απριλίου 2012

Η «έξυπνη» πυροσβεστική στολή του μέλλοντος


Οι Βέλγοι πυροσβέστες θα είναι οι πρώτοι στην Ευρώπη που θα την αποκτήσουν μέσα στα 3 επόμενα χρόνια (άρθρο από http://www.dhnet.be της 17ης Σεπτεμβρίου 2011). Αυτό απάντησε ο Βέλγος Υπουργός Εσωτερικών κα Annemie Turtelboom σε σχετική ερώτηση βουλευτού.
Πως αλλιώς θα μπορούσαμε να ονομάσουμε αυτή τη στολή πυρόσβεσης που θα είναι εξοπλισμένη με ανιχνευτές οι οποίοι θα μεταδίδουν αυτομάτως στο κέντρο διοίκησης τρεις τύπους πληροφοριών όταν ο πυροσβέστης ενεργεί.


  • Πληροφορίες αναφορικά με την ασφάλεια (θερμοκρασία, υγρασία, τοξικότητα αέρα).
  • Ζωτικές πληροφορίες του προσωπικού (σφιγμούς, πίεση).
  • Κατάσταση εξοπλισμού (ποσότητα αέρα στη φιάλη). Το νέο αυτό χαροποίησε τον Ταγματάρχη Marc Gilbert Πρόεδρο την Βασιλικής Ομοσπονδίας των Πυροσβεστικών Σωμάτων του Βελγίου, «πάντα ζητούσα μια «έξυπνη» στολή, μια στολή που να συνδέει τον μαχόμενο με τις φλόγες πυροσβέστη με τον κέντρο διοίκησης, μια στολή που θα ελέγχει την ασφάλειά του και μπορεί να του σώσει τη ζωή, είναι ένα πολύ αποτελεσματικό σύστημα» και καταλήγει «κάποιοι έχουν ήδη αγοράσει τον εξοπλισμό αυτό με δικούς τους πόρους … είναι αναμφισβήτητο ότι η στολή αυτή σώζει ζωές».
    Το Πανεπιστήμιο του Grand ασχολείται με ένα πρωτότυπο αυτού που η Υπουργός ονόμασε «Πυροσβεστική Στολή του Μέλλοντος» και προδιόρισε μάλιστα και την τιμή της γύρω στα 750 ευρώ καταλήγοντας ότι το Βέλγιο θα δοκιμάσει πιλοτικά το όλο εγχείρημα, μάλιστα με Κοινοτικούς Πόρους αποκλειστικά.
    Θα είναι ένα μεγάλο βήμα προόδου διότι ο επικεφαλής θα μπορεί να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας για τον μαχόμενο πυροσβέστη. Θα πρέπει όμως να περιμένουμε ακόμα 3 έως 5 χρόνια ώστε το σύνολο των πυροσβεστών να εξοπλιστεί με αυτή τη στολή διεκρινίζει ο κος Marc Looze υπεύθυνος προμηθειών της Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Εσωτερικών.


    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ το Fire Rescue News, Χ. Ζαφειρίου