Τρίτη 10 Απριλίου 2012

ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ

Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.9 του άρθρου 15 του Ν.3938/2001, "οι Π.Π.Υ. ασκούν κυρίως καθήκοντα δασοπυρόσβεσης, δασοπροστασίας και πυρασφάλειας. Επίσης δύναται να διατίθενται επικουρικά και στην άσκηση των λοιπών καθηκόντων του πυροσβεστικού προσωπικού, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες".
2. Σε συνέχεια των προαναφερομένων και λαμβάνοντας υπόψη, σύμφωνα με τη (γ) σχετική, την παρεχόμενη στο εν λόγω προσωπικό πυροσβεστική εκπαίδευση, οι ΠΠΥ θε εκτελούν τα ακόλουθα καθήκοντα :
2.1 Επικεφαλής πληρώματος πυροσβεστικού περιπολικού οχήματος δασών.
2.2 Επικεφαλής πληρώματος πυροσβεστικού δικύκλου, περιπολίας δασών
2.3 Οδηγού πυροσβεστικού περιπολικού οχήματος δασών
2.4 Μέλους πληρώματος πυροσβεστικού περιπολικού οχήματος δασών.
2.5 Πυροφύλακα
2.6 Μέλους πεζοπόρου τμήματος
2.7 Οδηγού πυροσβεστικού οχήματος εξόδου πυρκαγιάς ή διάσωσης και πυροσβεστικών δικύκλων
2.8 Μέλους πληρώματος πυροσβεστικού οχήματος εξόδου πυρκαγιάς ή διάσωσης και πυροσβεστικών δικύκλων.
2.9 Οδηγού πυροσβεστικού οχήματος που διατίθεται για προληπτική πυροπροστασία-πυρασφάλεια και προστασία/παροχή βοηθείας σύμφωνα με τα ισχύοντα.
2.10 Μέλους πληρώματος πυροσβεστικού οχήματος που διατίθεται για προληπτική πυροπροστασία-πυρασφάλεια και προστασία/παροχή βοηθείαςε σύμφωνα με τα ισχύοντα.
2.11 Οδηγού βοηθητικού οχήματος (επιβατικά-κούρσες, επιβατικά jeep μεταφοράς υλικών/προσωπικού, λεωφορεία, δίκυκλα, κλπ)
2.12 Μέλους πληρώματος βοηθητικού οχήματος (επιβατικά-κούρσες, επιβατικά jeep μεταφοράς υλικών/προσωπικού, λεωφρορεία, δίκυκλα, κλπ)
2.13 Τηλεφωνητή και σκοπού Υπηρεσίας
2.14 Σε κάθε άλλη υπηρεσία που έχει ως σκοπό την ενίσχυση, συμπλήρωση και υποστήριξη του πυροσβεστικού επιχειρησιακού έργου και συνδράμει στην ορθή, ομαλή και αποτελεσματική λειτουργία των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών.

3. Η ανάθεση καθηκόντων οδηγού πυροσβεστικού οχήματος, σύμφωνα με τα ανωτέρω αφορά μόνο στους ΠΠΥ που ειναι κάτοχοι υπηρεσιακού διπλώματος οδήγησης, οι οποίοι ορίζονται ως οδηγοί σε πυροσβεστικά οχήματα/δίκυκλα σε αντιστοιχία με την κατηγορία του διπλώματος που έχουν σύμφωνα με τις ισχύουσες για το θέμα διαταγές της Υπηρεσίας.
4. Επισημαίνεται ότι οι ΠΠΥ που κατέχουν υπηρεσιακά διπλώματα οδήγησης, εκτελούν τόσο γενικά πυροσβεστικά καθήκοντα όσο και καθήκοντα οδηγού πυροσβεστικού οχήματος-δικύκλου, ανάλογα με τις υπηρεσιακές ανάγκες.
5. Οι Διοικητές-Προϊστάμενοι των Υπηρεσιών του Σώματος να εφαρμόσουν πιστά και απαρέγκλιτα στα ως άνω διαλαμβανόμενα.


Ο Διαχειριστής