Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Άσκηση σεισμού “Σεισίχθων” στα Λουτρά Υπάτης(φωτο και video)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση Σεισίχθων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας με την συμμετοχή του ΠΚ Αργυροχωριου και της 7ης ΕΜΑΚ στα Λουτρά Υπάτης. Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε στις 10:00 το πρωί, άσκηση ετοιμότητας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΕΟΤ στα λουτρά Υπάτης, με τη συμμετοχή και άλλων Υπηρεσιών.

Πάρα πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από την περιοχή και συγκεκριμένα από εργαζόμενους σε αυτό, που λόγω της εκτεταμένης κατάρρευσης των εγκαταστάσεων του κτηρίου του τελωνείου, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χώρο του ισογείου, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση και στην περιοχή αυτή αποστέλλονται τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα (ένα (01) τζιπ, δύο (02) υδροφόρα και ένα διασωστικό).
Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το Κ.Α.Ε. (Κέντρο Ασύρματης Επικοινωνίας) χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούν για την κατάρρευση του κτηρίου, την εκδηλωθείσα πυρκαγιά και τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι μάλλον είναι δύο (02) καθώς και τους πιθανούς χώρους όπου αυτοί είναι εγκλωβισμένοι.



Τα 4 πυροσβεστικά οχήματα σταθμεύουν πλησίον του κτηρίου, διότι υπάρχει η δυνατότητα εισόδου τους στον ελεύθερο προαύλιο χώρου. 
Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνεται σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων. 
Η πρώτη εντολή δίνεται στον επικεφαλής της 1ης ομάδας και αφορά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την καταστολή της, ενώ κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Λαμίας πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, με τη συνδρομή και του οχήματος της ΕΜΑΚ. 


Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της άσκησης παίρνει πληροφορίες από εργαζόμενο του κτηρίου για τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού δύο εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι δύο (02) εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν καταπλακωθεί στο ισόγειο του κτηρίου.
Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής δύναμης, δίνει εντολή στη 2η ομάδα διάσωσης να διερευνήσει το χώρο, ώστε να εντοπίσουν τη θέση των εγκλωβισμένων, με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, ώστε να υποστυλωθούν τυχόν τοίχοι ή πλάκες.
Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά αναζητούν μέσα στα συντρίμμια εγκλωβισμένους, που σώζονται από τα συνεργεία διάσωσης.
Για την προσέγγιση τους και απεγκλωβισμό των ατόμων είναι απαραίτητη η μικτή διείσδυση στα ερείπια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της προσέγγισης να υπάρχει οριζόντια αλλά και κατακόρυφη διείσδυση.

Αφού εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι η διασωστική ομάδα σε συνεργασία με την εθελοντική διασωστική ομάδα και τη βοήθεια φορείου θα τους μεταφέρει στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή των πολυτραυματιών και πολυεγκαυματιών στο Γ.Ν. Λαμίας.

Πηγη: www.lamiastar.gr,www.efthia.gr και του Διαχειριστή 


ΥΓ. Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην άσκηση!!!