Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Επιστολή της Ε.Υ.Π.Σ.Π.ΣΤ. Ελλάδας για την Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας


ΕΝΩΣΗ  ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ
ΣΩΜΑΤΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΣΤΕΡΕΑΣ  ΕΛΛΑΔΑΣ
_____________________________________________________________________
Ε.Υ.Π.Σ.Π.ΣΤ. Ελλάδας – Μέλος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.
ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ΑΡΙΘΜ. 76/1998 ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΛΑΜΙΑΣ
ΕΔΡΑ: Λαμία – Κων/νου Καραμανλή 3  Π.Υ. Λαμίας
Τ.Κ.: 35100, ΤΗΛ.& ΦΑΞ.: 2231033636
                                                                                                                     
Τηλ. Προέδρου6973771278
Τηλ. Γενικού Γραμματέα6973771290                 ΠΡΟΣ: Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
                                                                                               Αντιστράτηγο κ. Γεωργακόπουλο
 Λαμία 14-01-2013                                                             Σωτήριο
                                                                                 ΚΟΙΝ:  1.ΠΟΕΥΠΣ
                                                                                              2.Μέλη της Ένωσής μας
Αρ. Πρωτ. : 2
                                                               
         Θέμα: «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας»

                   Κύριε Αρχηγέ, μετά την πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού, αρμοδίου οργάνου για την αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών του Σώματος, άνοιξε επίσημα ο διάλογος για τις επερχόμενες αλλαγές στην δομή και λειτουργία του, κάτι που ως Ένωση κρίνουμε πλέον απαραίτητο μετά την συνεχόμενη υποβάθμιση που έχει δεχτεί το Πυροσβεστικό Σώμα τα τελευταία χρόνια.
                  Η προηγούμενη Επιτροπή που συστάθηκε για το θέμα με το πόρισμα της 13-1-2012, προτείνει την κατάργηση το Π.Κ. Στυλίδας, του Π.Κ. Αργυροχωρίου, του Π.Κ.Πολυδρόσου όπως και της 7ης ΕΜΑΚ στην Λαμία. Το παραπάνω πόρισμα δεν γνωρίζουμε από ποια στοιχεία προέκυψε όμως σίγουρα δεν λαμβάνει σοβαρά υπ’όψιν του τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και την προσφορά των παραπάνω Υπηρεσιών και Κλιμακίων στην διαμόρφωση ενός ικανοποιητικού επιπέδου πυρασφαλείας αυτών. Για να υπάρξει μια σοβαρή και αποτελεσματική προσπάθεια αναδιοργάνωσης – αναβάθμισης, οφείλετε να σταθμίσετε όλα εκείνα τα δεδομένα και τους παραμέτρους που θα δημιουργήσουν έναν ισχυρό πυροσβεστικό οργανισμό, αποτελεσματικό και σύγχρονο. Είναι βέβαιο πως μια τέτοια προσπάθεια θα αποτύχει αν στηριχτεί μόνο σε αριθμητικά δεδομένα και συγκεκριμένα στο όποιο κόστος εξοικονομηθεί από την κατάργηση κάποιων Υπηρεσιών ή Κλιμακίων και τίποτα άλλο. Η Περιφέρειά μας, μία από τις μεγαλύτερες πανελλαδικά, διακρίνεται για την επικινδυνότητα των περιοχών που ανήκουν σε αυτή και του μεγάλου όγκου συμβάντων, φαινόμενο αναμενόμενο βάσει των στοιχείων της κάθε περιοχής (δασικός όγκος, κλιματικές συνθήκες, είδος βλάστησης κ.α.).
                Ως εκ τούτου θεωρούμε βέβαιο πως η κατάργηση και όχι αναβάθμιση των υπαρχόντων Υπηρεσιών και Κλιμακίων, μόνο επιπλέον προβλήματα μπορεί να επιφέρει στην αντιμετώπιση των συμβάντων που θα προκύψουν και όχι λύσεις.
               Εκφράζουμε λοιπόν την πλήρη αντίθεσή μας στην οποιαδήποτε κατάργηση Υπηρεσίας ή Κλιμακίου της Περιφέρειας μας γι’αυτό και απορρίπτουμε το πρακτικό της προηγούμενης επιτροπής του ΑΠΣ, ενώ ζητάμε την επαναξιολόγηση όλων των δεδομένων που υπάρχουν και που θα καθορίσουν το έργο κάθε Υπηρεσίας ή Κλιμακίου και την αναγκαιότητα της ύπαρξής της.
              Η πρότασή μας για την αναδιοργάνωση – αναβάθμιση των Υπηρεσιών και Κλιμακίων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, αποτελείται από τα εξής στοιχεία:
             1. Αναβάθμιση υπαρχόντων Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας, σε μια τάξη σταθμού επιπλέον, εκτός βεβαίως των Υπηρεσιών Λαμίας και Χαλκίδας που είναι Α’ Τάξης. Είναι τουλάχιστον απαράδεκτο και αναχρονιστικό, Υπηρεσίες πόλεων να λειτουργούν ακόμα με οργανόγραμμα της δεκαετίας του 1970 και του 1980.
            2. Αναβάθμιση των υπαρχόντων Πυροσβεστικών Κλιμακίων  της Περιφέρειας και ιδίως αυτών της Καρύστου, Κύμης και Σκύρου σε Δ’ Τάξης Σταθμούς, λόγω όλων των κρίσιμων παραμέτρων που πρέπει να ληφθούν υπόψιν γιαυτό.
            3. Εκφράζουμε τη κάθετη αντίδρασή μας στο κλείσιμο των Κλιμακίων, που αναφερόταν στο προηγούμενο πόρισμα της Επιτροπής του ΑΠΣ. Ειδικότερα για την 7ηΕΜΑΚ, προτείνουμε την μεταστέγασή της στο κτίριο που στεγάζεται η ΒΙ.ΠΕ. Λαμίας, με σκοπό την μείωση των λειτουργικών δαπανών της.
           4.  Την συγχώνευση Πυροσβεστικών Κλιμακίων, όπου αυτό κριθεί απαραίτητο, με την προϋπόθεση επαρκούς εξασφάλισης του επιπέδου πυρασφάλειας της κάθε περιοχής, που κάλυπταν γεωγραφικά τα συγχωνευόμενα Κλιμάκια.
           5Αναβάθμιση τμημάτων της Περιφερειακής Διοίκησης Στερεάς Ελλάδας (όπως ΔΑΕΕ, ΠΣΕΑ, τμημάτων αντιμετώπισης μεγάλων συμβάντων επανδρωμένο από επιστήμονες συναδέλφους), όπως και δημιουργία περιφερειακού κέντρου εκπαίδευσης του προσωπικού σε όλα τα αντικείμενα της εργασίας μας.
                    
                                          ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

   Ο ΓΕΝΙΚΟΣ  ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                           Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
          ΜΙΧΟΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ                                              ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΣ  ΓΕΩΡΓΙΟΣ