Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2013

ΘΟΡΥΒΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.Α.Π.Σ. Ν.2


ΘΌΡΥΒΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΌΤΑΣΗ ΤΗΣ Ε.ΑΠ.Σ.
Σ.Δ. Για να δούμε και το δεύτερο μέρος.



Ας θίξουμε λοιπόν σήμερα, το θέμα των "τυπικών προσόντων" που σύμφωνα με την ΕΑΠΣ πρέπει να ζητηθούν για την μετατροπή των ΠΠΥ σε πυροσβέστες γενικών υπηρεσιών.
Ας δούμε τα "τυπικά προσόντα" που ισχύουν σε προηγουμένους διαγωνισμούς του πυροσβεστικού σώματος για την εισαγωγή "ιδιωτών" στην πυροσβεστική ακαδημία ως δοκιμών πυροσβεστών.
Αυτά είναι
α) Όριο ηλικίας συνήθως μεταβαλλόμενο ,όχι πέραν του τριακοστού πέμπτου (35)
β) Απολυτήριο λυκείου
γ) Όριο αναστήματος 1,70 για άνδρες 1,65 για γυναίκες
δ) Υγειονομικές εξετάσεις
ε) Αθλητικές δοκιμασίες
  
Στον Ν.3938/2011 ΑΡΘ.15 ΠΑΡ.8 γίνεται παράκαμψη αυτών των προσόντων ο λόγος παράκαμψης αναφέρεται σαφέστατα στην αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει υποχρεωτικά το νομοσχέδιο ,τα μόνα προσόντα τα οποία ζητούνται είναι αυτά της ηλικίας (40) και αυτό των γραμματικών γνώσεων (απόφοιτοι λυκείου).
Τα προσόντα αυτά ορίζει σαφέστατα ο νομοθέτης για την μετατροπή των ΠΠΥ σε πυροσβέστες γενικών υπηρεσιών με το τέλος της πενταετούς απασχόλησης.
Η Συγκεκριμένη παράγραφος δεν επιδέχεται κανενός είδους παρερμηνεία, και όπως ορίζει και το σύνταγμα αρθ.77 < Η ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΝΟΜΩΝ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ>
Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι ο νομοθέτης εξαιρεί τους ΠΠΥ προερχομένους από την κατηγορία "εποχικών" από τα προσόντα τα οποία ζητούνται σε προηγουμένους διαγωνισμούς του ΠΣ για την πρόσληψη πυροσβεστών γενικών υπηρεσιών, λόγω της μακράς προϋπηρεσίας τους και δοκιμασίας τους στο αντικείμενο της πυρόσβεσης διασωσάσης όπως ρητά αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου.
Ο νομοθέτης  στηριζόμενος στην απόφαση του συμβουλίου της επικρατείας (ΣτΕ1564/2009) << Η ΔΙΑΦΟΡΟΠΟΊΗΣΗ ΣΤΑ ΠΡΟΣΟΝΤΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ( Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΟΥ ΑΣΚΕΙ ΤΑ ΙΔΙΑ Η ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΑΘΗΚΟΝΤΑ) ΕΧΕΙ ΚΡΙΘΕΙ ΣΥΜΦΩΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΡΤΑΤΕ ΠΡΟΣ ΜΙΑ ΕΠΑΡΚΗ ΧΡΟΝΙΚΗ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΚΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ>> ορθά και αιτιολογημένα εξαιρεί τους ΠΠΥ από την υποχρέωση κατοχής των προσόντων που απαιτούνται για την εισαγωγή "ιδιωτών" στο ΠΣ ως πυροσβεστών γενικών υπηρεσιών.
Στο ενδεχόμενο τροποποίησης του νόμου, στα νομικά κωλύματα τα οποία υπάρχουν σε περίπτωση  διαφοροποίησης κριτηρίων από αυτά που ορίζονται στην παρ.8 σε μεταγενέστερη δημοσίευση

Σ.Δ. Τα συμπεράσματα δικά σας.