Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2011

Απάντηση της ΠΟΣΠΥΔ στο δημοσίευμα του περιοδικού «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»


Μέγαρα: 22/12/2011
Προς:
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ΕΠΙΚΑΙΡΑ»
1) Διευθυντή κ. Σπύρο Τρίψα
2) Αρχισυντάκτη κ. Παντελή Ζήλο
3) Υπεύθυνο ύλης Κων/νο Παπαδόπουλο
4) Δημοσιογράφο κ. Γεώργιο Διονυσόπουλο
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ
1. Αξιότιμο Υπουργό Πρ.Πο κ Παπουτσή
2. Αξιότιμο Υπφυουργό Πρ.Πο κ Όθωνα
3. Αξιότιμο Αρχηγό ΠΣ κ Μπονάτσο
4. Ελληνικό Κοινοβούλιο
5. ΜΜΕ
6. «Bloco», «Πέτρα Σκανδάλου» κ.λ.π.
Είναι ωφέλιμο, θεωρούμε, αξιότιμε κ. Διονυσόπουλε όταν γράφετε κάτι να το διασταυρώνετε και να παίρνετε όλες τις απόψεις για κάποιο θέμα.
Έκπληκτοι διαβάσαμε στην τωρινή έκδοση του περιοδικού σας άρθρο που αφορά πρόσφατο διαγωνισμό του Π.Σ. και θα θέλαμε να σας επισημάνουμε τα παρακάτω:
* Αναφέρατε ότι υπάρχουν 27.000 αιτήσεις και γίνανε 320 ενστάσεις και βρέθηκαν 20 περιπτώσεις πλαστών. Αυτό σημαίνει ότι ενστάσεις υπέβαλλε ποσοστό περίπου 1% των αιτούντων και οι περιπτώσεις των πλαστών αφορούν δηλ. περίπου το 0,001% των αιτήσεων. Και ερωτούμε, υπάρχει κανένας διαγωνισμός οπουδήποτε που δεν έχει ενστάσεις ή πλαστά;
* Θα μπορούσατε να αναφερθείτε και σε προηγούμενες προκηρύξεις του Α.Π.Σ. με ενστάσεις κ.λ.π. για να συγκρίνει ο αναγνώστης όπως π.χ. στο διαγωνισμό του 2007 για μόνιμο προσωπικό. Ξέρετε τότε που διακινούσαν τα θέματα με SMS, έχετε γράψει τίποτα γι’ αυτό;
* Ή το 2001 επί αρχηγίας του κ. Φούρλα που δεν εκδόθηκαν αποτελέσματα;
* Κάνατε αναφορά στις ηλικίες των 45 και 56. Γνωρίζετε ότι και συμβασιούχοι πυροσβέστες εργάζονται όπως και όλοι οι συμβασιούχοι έως την ηλικία της συνταξιοδότησης 60-65 κ.λ.π. Σε αντίθεση με το μόνιμο προσωπικό που συνταξιοδοτείται πολύ νωρίτερα; Οπότε που είναι το μεμπτό;
* Σχετικά με την σωματική ικανότητα που αναφέρετε, η πλειοψηφία των συναδέλφων αυτών έχει προϋπηρεσία άνω των 5 ετών και εργάζεται συνεχώς. Τα έτη 2004, 2005, 2006 πέρασε από 14 ιατρικές εξετάσεις και μετέπειτα κάθε χρόνο από 3 γιατρούς ενώ παράλληλα προβλέπεται νομοθετικά ότι όποιος έχει πρόβλημα εξετάζεται και πάει σπίτι του οπότε άνθρακας ο θησαυρός κ. Διονυσόπουλε.
* Πέραν των άλλων, ως προς τους συναδέλφους επιτυχόντες που είναι μεταξύ 45-56 ετών δεν αναφέρετε ότι είναι κλιμακωτή η προϋπηρεσία, δηλ. η πρόσληψη δεν γίνεται για κάποιους 56 ετών που ήρθαν και μπήκαν, πρέπει να υπάρχει προϋπηρεσία τουλάχιστον δεκαετίας πίσω … και μερικοί έχουν αρκετά παραπάνω συνεπώς μιλάμε για πολύ μικρό αριθμό (100 - 200 άτομα). Να σας θυμίσουμε ότι στις περιοχές που προσλαμβανόμαστε ζούμε εκεί και προστατεύουμε τον τόπο μας και αυτό το κάνουμε χρόνια τώρα με αγάπη, ζήλο και μεράκι.
* Αναφέρετε σχετικά με την Επιτροπή ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά της που αποτελείται από ένα εκπρόσωπο του Α.Π.Σ. , του ΑΣΕΠ και του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους. Τι ποιο νόμιμο;
* Στο παρελθόν σε καμία προκήρυξη της Πυροσβεστικής δεν υπήρχε εκπρόσωπος ΑΣΕΠ και Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.
* Προφανώς η πολιτική και φυσική ηγεσία, κ. Παππουτσής, κ. Όθωνας, κ. Στεφανίδης και κ. Μπονάτσος, αυτό το έκανε ακριβώς για να μην υπάρξουν «λοβιτούρες». Κακό ήταν και αυτό; Δείτε τα πρακτικά της Βουλής στις 14, 15, 16, 28/02/2011. Σας πληροφορούμε δε ότι ήδη έως και σήμερα, 22/12/2011, έχουν κοπεί από την προκήρυξη 15 επιτυχόντες εξαιτίας σωματικής ικανότητας (Ι), εκ των οποίων τουλάχιστον 5 υπηρετούν στην Κρήτη και μάλιστα 3 εξ αυτών εντός της εκλογικής περιφέρειας του Υφυπουργού.
* Κάνετε αναφορά σχετικά ότι προηγούμαστε αυτοί που εργάζονται στο Π.Σ. Ναι, πράγματι φωτιές θα σβήσει όποιος προσληφθεί, δεν θα κάνει δουλειά γραφείου.
* Είναι καλύτερα να προηγείται κάποιος που δεν έχει ούτε καν τζάκι στο σπίτι του να βλέπει τη φωτιά και μόλις βλέπει φωτιά να τρέχει να φύγει; Ή μήπως επειδή έχει απολυτήριο 19 και 20 θα σβήσει τις φωτιές με τα πτυχία;
* Άλλωστε ίσως να θυμάστε σε αρκετούς διαγωνισμούς ΔΕΚΟ κ.λ.π. ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.λ.π. προκηρύσσονται θέσεις μόνο για όσους εργάστηκαν στο παρελθόν, γεγονός που προϋποθέτει λόγω εξειδίκευσης οπωσδήποτε προϋπηρεσία.
* Σε τέτοια επαγγέλματα προβλέπεται οπωσδήποτε προϋπηρεσία προβλέπεται και από κοινοτική αλλά και την Ελληνική νομοθεσία.
* Αναφέρετε ότι ήταν πολλές οι αντιδράσεις των πολιτών για τους αποφοίτους Δημοτικού, Γυμνασίου, συναδέλφους εποχικούς που έχουν παραπέσει σε παραπτώματα κ.λ.π.
* Ξέρετε κ. Διονυσόπουλε όταν βρίσκεσαι σε μια φωτιά 1, 2, 3, 4, 5 και ημέρες σε πίεση και με αυξημένη καταπόνηση δεν σε ρωτάει η φωτιά αν έχεις απολυτήριο Γυμνασίου ή Λυκείου. Τσαγανό και ψυχή θέλει.
* Επίσης σχετικά με τα Ι2 και Ι3 που αναφέρετε υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες που προβλέπονται σε συγκεκριμένο κανονισμό όπου δεν υπάρχει πρόβλημα όπως π.χ. μεγάλο ποσοστό συμπολιτών μας πάσχει από δυσχρωματοψία, δηλ. θα πρέπει να ξεχωρίσει το κόκκινο με το πιο κόκκινο; Ακόμα και σε αυτές τις περιπτώσεις η πολιτεία χορηγεί επαγγελματικά διπλώματα γεγονός που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα.
* Και σχετικά με τις αναφορές-παραπτώματα που αναφέρετε, είναι ψευδείς γεγονός που επιβεβαιώνεται καθώς στο Π.Δ. 124/2003 οι πειθαρχικές διατάξεις που ισχύουν για τους συμβασιούχους είναι οι ίδιες που ισχύουν και για το μόνιμο προσωπικό.
* Τέτοιες παραβάσεις μαζί με λόγους υγείας κ.λ.π. εφαρμόζονται για συμβασιούχους πυροσβέστες κάθε χρόνο από τους 5.500 κάθε χρόνο απολύονται κατά μέσο όρο 3 κάθε έτος τα τελευταία 8 χρόνια περίπου 24 άτομα απολύθηκαν δηλ. το 0,0003%.
Τέλος να σας γνωστοποιήσουμε ότι πριν φτάσει η τελευταία ηγεσία στη ψήφιση του Ν. 3839/2011 υπήρξε ομάδα εργασίας που συσκεπτόταν επί 6 μήνες, απαρτιζόταν από 23 άτομα από το Υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ., Εσωτερικών, Α.Π.Σ., Πολιτική Προστασία κ.λ.π. ώστε να καταλήξουν ότι η πρόσληψη των συμβασιούχων πυροσβεστών στην 5ετία στοιχίζει όσο η πρόσληψη 1 πολίτη προσλαμβάνονται 5 συμβασιούχοι πυροσβέστες καθότι κερδίζονται τα χρήματα που δίνονται από το Ταμείο Ανεργίας, την εκπαίδευση κ.λ.π. Θα προσληφθούμε χωρίς αύξηση μισθού, με μισθό 600 € συνολικά.
* Αφού υπήρξε αυτή η προεργασία και η διαβούλευση, η πολιτική ηγεσία έφερε το θέμα στη Βουλή όπου ψηφίστηκε από όλα τα κόμματα, ακόμα και το ΚΚΕ που είναι παγίως αντίθετο με την πολιτική του κυβερνώντος κόμματος δια του εισηγητή του κ. Σκυλλάκου δήλωσε ότι «ζητούμε όλοι οι συμβασιούχοι πυροσβέστες να μονιμοποιηθούν» παρότι ίσως πάλι τυχαία σας διαφεύγει ότι από τους 5.500 συμβασιούχους πυροσβέστες θα προσληφθούν 3.400, οι άλλοι 2.000 είναι εκτός ρύθμισης και θα αγωνιστούμε για όλους !!!
* Πέραν όλων των παραπάνω απ’ ότι ξέρουμε στο Κοινοβούλιο συμφώνησαν Βουλευτές ότι όλα τα κόμματα και αρκετά εξ αυτών διακεκριμένοι νομικοί, δικηγόροι κ.λ.π. Γεγονός που επιβεβαιώνεται γιατί από τις πολλαπλές τροποποιήσεις που έκανε ο κ. Παπουτσής και ο κ. Όθωνας προκειμένου να είναι σύμφωνα όλα τα πολιτικά κόμματα.
* Όσον αφορά την πρόσληψη των 725 θέσεων να σας θυμίσουμε ότι είναι για την κάλυψη θέσεων των εθνικών οδών, αίτημα που εκκρεμούσε 3 έτη στο Γεν. Λογιστήριο του Κράτους και υπάρχουν ρήτρες μεταξύ του Δημοσίου και των εταιριών εθνικών οδών.
* Πέραν τούτου αν δείτε το site του Υπουργείου ΠΡΟ.ΠΟ. είχε ανακοινωθεί η συγκεκριμένη πρόσληψη προ 5 και 6 μηνών και είχε γίνει και αναφορά κατ’ επανάληψη στη Βουλή. Συνεπώς ήταν κάτι αναμενόμενο.
Τέλος, να σας θυμίσουμε ότι είχαν δεσμευτεί όλες οι πολιτικές ηγεσίες από το 1990 μέχρι σήμερα για την εργασιακή αποκατάστασή μας. Παρότι αυτό δεν συμβαίνει γιατί απλά οι άνω των 40 ετών ανανεώνουν την 5ετία και δεν μονιμοποιούνται!!! Επίσης, πράγματι ο κ. Παπουτσής και ο κ. Όθωνας προχώρησαν με περίσσιο θάρρος σε ρύθμιση στην οποία συμφώνησαν και οι προηγούμενοι Υπουργοί της προηγούμενης κυβέρνησης στο συγκεκριμένο Υπουργείο, κ. Παυλόπουλος, κ. Βύρων Πολύδωρας, κ. Μαρκογιαννάκης κ.λ.π. που γενικά δεν ήταν αντίθετοι όπως συνήθως ενεργεί η αντιπολίτευση.
* Εφόσον διασφαλίζεται όσο γίνεται καλύτερα το δημόσιο συμφέρον και με τεράστια οικονομικά οφέλη. Γι’ αυτό και συμφώνησαν όλοι.
Να σας θυμίσουμε ότι ο θεσμός του συμβασιούχου πυροσβέστη υπάρχει από το 1974 όπου έχουμε συναδέλφους που εργάζονται από τότε είχε ψηφιστεί το 1993 να ενταχθούμε στο τότε ΔΑΣΟ αλλά δεν υλοποιήθηκε λόγω πτώσης της κυβέρνησης τότε.
* Το 1998 η δασοπυρόσβεση πήγε στο Π.Σ.
* Και το 2003 υπήρξε η πρώτη 5ετία έως το 2007 με συμβάσεις 4 ½ μήνες.
* Από το 2007 με το Π.Δ.121/2007 ορίστηκε σε 8μηνες συμβάσεις.
* Και με το Ν.3839/2011 οι 3.400 από τους 5.500 θα εργαστούμε για 12 μήνες.
* Επίσης έχουμε δεκάδες αποφάσεις δικαστηρίων πρωτόδικες ότι πρέπει να μονιμοποιηθούμε γιατί καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες (πέραν ότι υπάρχουν άνω των 4.000 κενών στο Π.Σ.)., ενώ υπάρχουν ήδη και οι πρόσφατες υπ’ αρ. 7 και 8 /2011 αποφάσεις της Ολομελείας του Άρειου Πάγου για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
* Παράλληλα σε γκάλοπ της ΠΟΣΠΥΔ το 87% των ελλήνων πολιτών απάντησε ότι έπρεπε η πολιτεία ήδη να μας έχει προσλάβει για 12μηνη απασχόληση.
* Συνεπώς ο κ. Παπουτσής και ο κ. Όθωνας κλήθηκαν να υλοποιήσουν μόνο ό,τι είναι κοινωνικά, νομικά και, ηθικά δίκαιο και να αποκαταστήσουν μια αδικία 30 ετών για μια κατηγορία εργαζομένων που έχει 22 νεκρούς τα τελευταία 20 χρόνια και δεκάδες τραυματίες. Διορθώνοντας σφάλματα του παρελθόντος. Εσάς ποια είναι η θέση σας κ. Διονυσόπουλε;
Όσον αφορά τα περί ευνοούντων κ.λ.π. σας καλούμε να δείτε την τυχαία καταγωγή των τελευταίων φυσικών ηγεσιών του Π.Σ. καθώς και τις πολλές συνωνυμίες υπαλλήλων του Π.Σ. που εξηγούνται πολλά. Αυτοί που σας ενημέρωσαν τα ξέρουν αυτά.
* Κατανοούμε την αγωνία των άνεργων Ελλήνων συμπολιτών μας, αλλά να τονίσουμε ότι κερδίσαμε 12μηνη εργασία ύστερα από αγώνες και διεκδικήσεις ετών υπηρετώντας συγχρόνως με αυτοθυσία το Π.Σ. στην πρώτη γραμμή της μάχης.
* Σας υπενθυμίζουμε ξανά ότι ο συγκεκριμένος νόμος πέρασε από ομάδα εργασίας, διαβούλευση, Υπουργικό Συμβούλιο, Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, από την επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και ψηφίστηκε από την πλειοψηφία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και επί των άρθρων και επί του συνόλου. Που ήσασταν τότε να κάνετε όλες τις παρατηρήσεις κ. Διονυσόπουλε;
Παρακαλούμε να δημοσιεύσετε την απάντησή μας στην επόμενη έκδοσή σας όπως ορίζεται από τη δημοσιογραφική δεοντολογία.
Αναφορικά τώρα με την επίκαιρη ερώτηση των Βουλευτών Αικατερίνης Φαρμάκη και Βασιλικής Τσόνογλου που σχετίζεται με τη διαδικασία της προκήρυξης καθώς και με το δελτίο τύπου της Νέας Δημοκρατίας που καταλήγει να ζητάει να σταματήσει ο εν εξελίξει διαγωνισμός επισημαίνουμε τα παρακάτω:
Σήμερα 22/12/2011 ο Πρόεδρος της ΠΟΣΠΥΔ επικοινώνησε με την κα Τσόνογλου, την ενημέρωσε σχετικώς και της ανέλυσε την πραγματική διάσταση του ζητήματος. Αναφέρεται στην επίκαιρη ερώτηση ότι τα στοιχεία που είχαν συλλεχθεί από το Α.Π.Σ. τον Ιανουάριο του 2011 και αφορούσαν τους τίτλους σπουδών των συμβασιούχων πυροσβεστών είναι αναντίστοιχα με όσα προέκυψαν κατά τη διαδικασία της προκήρυξης. Η αναντιστοιχία αυτή εξηγείται πολύ απλά και οφείλεται:
Α. Τον Ιανουάριο του 2011, οπότε και μας ζήτησε το ΑΠΣ να αποστείλουμε στοιχεία σχετικά με τα τυπικά μας προσόντα (πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α, τίτλοι σπουδών), δεν ανταποκρίθηκαν όλα τα μέλη μας. Περίπου 200 δεν απέστειλαν τίποτα.
Β. Όσοι δε απέστειλαν, δεν κοινοποίησαν στο Αρχηγείο όλα τα στοιχεία που τους ζητήθηκαν.
Γ. Τον Ιανουάριο του 2011 υπήρχαν πολλά μέλη μας (περίπου 150 συνάδελφοι) που απέστειλαν, όπως τους ζητήθηκε από το Α.Π.Σ., τον τίτλο σπουδών που κατείχαν τότε, δηλαδή απολυτήριο Δημοτικού, αλλά συγχρόνως φοιτούσαν σε σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, από το ποίο αποφοίτησαν τον Ιούνιο. Συνεπώς κατά τη διαδικασία της προκήρυξης συμμετείχαν ως πτυχιούχοι Γυμνασίου.
Δ. Τα στοιχεία ζητήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011. Ο Ν. 3938/2011 ψηφίσθηκε τον Μάρτιο του 2011. Στοιχεία ζητήθηκαν μόνο από όσους υπηρετούσαν τον Οκτώβριο του 2010. Όμως με τη διάταξη της παρ. 3β του άρθρου 15 του Ν. 3938/2011 δόθηκε η δυνατότητα να συμμετάσχουν στην προκήρυξη και συμβασιούχοι πυροσβέστες που υπηρέτησαν στο Π.Σ. το 2009 ή το 2010 και μετά παραιτήθηκαν, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι διέθεταν προϋπηρεσία πέντε αντιπυρικών περιόδων μεταξύ των ετών 2000 και 2007. Περίπου 600 συμβασιούχοι πυροσβέστες συμπεριλαμβάνονται σ’ αυτή την κατηγορία, κάποιοι δε εξ αυτών συγκαταλέγονται στους επιτυχόντες της προκήρυξης. Αυτοί συνεπώς δεν είχαν αποστείλει στοιχεία στο Α.Π.Σ τον Ιανουάριο 2011.
Ως προς τους ισχυρισμούς που εμπεριέχονται στην επίκαιρη ερώτηση περί ελέγχου των πιστοποιητικών στρατολογικής κατάστασης και ποινικού μητρώου επισημαίνουμε ότι στην προκήρυξη αναφέρεται ρητά (ΚΕΦΑΛΑΙΟ Ε) ότι «η Διεύθυνση Προσωπικού του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος αναζητεί αυτεπάγγελτα για τους υποψηφίους που καλούνται τελικά για πρόσληψη Αντίγραφο Ποινικού Μητρώου δικαστικής χρήσης και Πιστοποιητικό Στρατολογικής Κατάστασης Τύπου Α».
Πρέπει να τονίσουμε ότι οι ανωτέρω ισχυρισμοί όσων ενίστανται κατά της διαδικασίας της προκήρυξης είναι μεμονωμένοι και δεν εκφράζουν ούτε την ΠΟΣΠΥΔ ούτε και τα σωματεία μέλη της.
Η θέση της ΠΟΣΠΥΔ είναι μία, ξεκάθαρη και έχει αποτυπωθεί πολλές φορές.
ΝΑΙ στη διαφάνεια της προκήρυξης.
ΝΑΙ στην απορρόφηση σε βάθος τριετίας των επιλαχόντων της προκήρυξης.
ΟΧΙ στην ακύρωση του διαγωνισμού για ιδιοτελείς και κομματικούς λόγους.