Τρίτη 5 Απριλίου 2011

ΕΡΓΑΛΕΙΑ, ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΜΕΣΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΜΕΝΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΒΕΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ


ΦΟΡΗΤΑ ΕΡΓΑΛΕΙΑ.

Φορητά εργαλεία είναι εκείνα που, πέραν από τον ατομικό εξοπλισμό προστασίας, μπορεί να φέρουν οι Πυροσβέστες για την κατάσβεση μιας πυρκαγιάς χωρίς τη χρήση πυροσβεστικών οχημάτων. Τα εργαλεία αυτά είναι:
ΚΤΥΠΗΜΑΤΟΣ. Τα εργαλεία κτυπήματος είναι τα φτερά δασών, σάκοι από λινό, χλωρά κλαδιά δένδρων κ.α. και χρησιμοποιούνται για την κατάσβεση της φωτιάς ιδίως, στα πρώτα στάδια, δια κτυπημάτων. Τα εργαλεία αυτά είναι αποτελεσματικά σε μικρές έρπουσες πυρκαγιές ή μετά από ρίψεις αεροσκαφών ή ελικοπτέρων για το σβήσιμο των μικροεστιών που απόμειναν.
ΚΟΠΗΣ. Τα εργαλεία κοπής χρησιμοποιούνται στη διάνοιξη ζωνών. Στα εργαλεία αυτά κατατάσσονται τα τσεκούρια (πυροσβεστικός πέλεκυς, θαμνοκόπος, πελεκοσκαπάνη, πέλεκυς δύο όψεων κ.α.), τα πριόνια, τα αλυσοπρίονα, οι σφήνες, οι βαριές, οι τσάπες, οι τσουγκράνες, τα φτυάρια κλπ. Από τα εργαλεία αυτά τα φτυάρια, οι τσάπες και η τσουγκράνες μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην απ’ ευθείας προσβολή της πυρκαγιάς. Στα εργαλεία κοπής, αν και δεν είναι ακριβώς εργαλείο, θα πρέπει να καταταχθεί και το εκρηκτικό σχοινί το οποίο όταν τοποθετηθεί σωστά και πυροδοτηθεί δημιουργεί αντιπυρική ζώνη πλάτους περίπου 30 cm.
ΥΔΡΟΦΟΡΑ. Στα υδροφόρα φορητά εργαλεία κατατάσσονται οι υδρίες, οι δύο τύποι επώμιων ψεκαστήρων και οι μικρές φορητές αντλίες με πτυσσόμενες δεξαμενές, σωλήνες και αυλούς προσβολής.
ΠΥΡΠΟΛΙΤΙΚΑ. Τα πυρπολιτικά εργαλεία είναι διαφόρων ειδών δαυλοί που χρησιμοποιούνται για την έναυση της καύσιμης ύλης κατά την εφαρμογή του αντίπυρος.

ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΑ ΟΧΗΜΑΤΑ.
Τα διαφόρων τύπων πυροσβεστικά οχήματα χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά εργαλείων, μέσων και προσωπικού πλησίον της πυρκαγιάς και κύρια για τη δημιουργία πυροσβεστικών εγκαταστάσεων απ’ ευθείας προσβολής της. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα οχήματα εκείνα που έχουν σχεδιαστεί για να κινούνται σε ανώμαλα εδάφη με κύριο μειονέκτημα τη μικρή ποσότητα μεταφερόμενου νερού περίπου 1 με 2 ton. Για να αντισταθμιστεί το μειονέκτημα αυτό θα πρέπει τα οχήματα αυτά να υποστηρίζονται από οχήματα που μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες νερού.

ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ ΚΑΙ ΕΛΙΚΟΠΤΕΡΑ.
Τα εναέρια μέσα πυρόσβεσης χρησιμοποιούνται κύρια για τη ρίψη νερού ή επιβραδυντικού στην πυρκαγιά και δευτερευόντως για τη μεταφορά προσωπικού, εργαλείων και μέσων στον τόπο της πυρκαγιάς. Στη χώρα μας τα κύρια χρησιμοποιούμενα εναέρια μέσα είναι:

* To αεροσκάφος CL 215 της CANADAIR
* To αεροσκάφος CL 415 της CANADAIR
* To PZL M18 Dromader
* Το C 130H MAFFS (Modular Airborne Fire Fighting System)
* Τα ελικόπτερα

ΧΩΜΑΤΟΥΡΓΙΚΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΕΛΚΥΣΤΗΡΕΣ.
Τα χωματουργικά μηχανήματα διαφόρων τύπων καθώς και οι γεωργικοί ελκυστήρες είναι ιδιαίτερα πολύτιμα για την κατασκευή ή για τη συντήρηση κατά τη διάρκεια μιας πυρκαγιάς των αντιπυρικών ζωνών και δρόμων, όταν οι συνθήκες του ανάγλυφου επιτρέπουν τη χρησιμοποίησή τους.

ΚΑΤΑΣΒΕΣΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ.
Για την κατάσβεση των δασικών πυρκαγιών τα συνηθέστερα χρησιμοποιούμενα κατασβεστικά υλικά είναι τα εξής:
Το χώμα ριπτόμενο με φτυάρια ή με μηχανήματα επί του μετώπου της πυρκαγιάς την αποπνίγει στερώντας της το οξυγόνο. Αποτελεί καλό κατασβεστικό υλικό για το σβήσιμο μικρών ερπουσών πυρκαγιών καθώς και για το στάδιο της αποκάθαρσης της περιμέτρου της πυρκαγιάς και της επαγρύπνησης (φύλαξης) για το σβήσιμο μικροεστιών.
Το νερό αποτελεί, όπως είναι γνωστό, τον αποτελεσματικότερο παράγοντα ψύξης καθώς επίσης αυξάνει την περιεχόμενη στα καύσιμα υγρασία. Το νερό αν και αποτελεί ένα άριστο κατασβεστικό υλικό, δεν είναι πάντοτε διαθέσιμο στις ποσότητες που χρειάζεται στις δασικές πυρκαγιές.
Οι επιβραδυντές.
Τα διαβρεκτικά.
Τα βελτιωτικά ροής.
Τα πηκτικά.
Οι πυροσβεστικοί αφροί χαμηλής διόγκωσης. 

Πηγή:
Πύραρχος Διονύσιος Βορίσης
Δασολόγος
Διδάκτωρ του Τμήματος Χημικών Μηχανικών του Ε.Μ.Π.