Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

H Πυροσβεστική Υπηρεσία του ΤΟΚΥΟ (Ιαπωνία)


Λίγα λόγια για το Μητροπολιτικό Τόκιο, πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, τη μεγαλύτερη Μητρόπολη του κόσμου, με έκταση 2.187,66 Km2 και 13.185.502 πληθυσμό που δημιουργήθηκε το 1943 από τη συνένωση της Νομαρχίας του Τόκιο και της πόλης του Τόκιο.
Η «Μητροπολιτική Κυβέρνηση» διοικεί τους 23 Ειδικούς Δήμους της πόλης του Τόκιο καθώς και 39 δήμους που βρίσκονται δυτικά και δύο «αλυσίδες» νησιών. Από οικονομικής πλευράς επίσης είναι η «πλουσιότερη» Μητρόπολη του Κόσμου.

Η Πυροσβεστική υπηρεσία του Τόκιο ξεκίνησε στις 7 Μαρτίου 1948 και σήμερα το Tokyo Fire Department (TFD) είναι υπεύθυνο για τη προστασία ολόκληρης της Μητροπολιτικής περιοχής εκτός από τα νησιά και την πόλη Inagi.
Η πολύ μεγάλη περιοχή ευθύνης χωρίζεται σε 10 πυροσβεστικές διοικήσεις με συνολικά 18.000 άτομα προσωπικό. Το προσωπικό εκτελεί επίσης υπερπόντιες αποστολές σε περιπτώσεις μεγάλων συμβάντων όντας μέλος της Ομάδας Διεθνών Διασώσεων του Ιαπωνικού Πυροσβεστικού Σώματος (International Rescue Team of Japanese Fire Service)

Ο προϋπολογισμός της υπηρεσίας για το οικονομικό 2011 ήταν 243.982.000.000 ¥ κοντά 3 δις $ .
Υπάρχουν δέκα βαθμοί για το ένστολο προσωπικό. Το σύστημα αυτό δίνει τη δυνατότητα να εργαστούν με ένα οργανωμένο, ελεγχόμενο τρόπο τόσο στη καθημερινή διοίκηση όσο και σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

  • Πυροσβέστης – Αρχιπυροσβέστης – Πυρονόμος.
  • Ανθυποπυραγός –Υποπυραγός – Πυραγός.
  • Επιπυραγός – Αντιπύραρχος – Πύραρχος – Αρχιπύραρχος. Ενδεικτικά το 2008 υπήρξαν 5.762 πυροσβεστικά συμβάντα, 22.139 διασωστικά συμβάντα, 6.360 περιστατικά με επικίνδυνα υλικά, 653.260 παροχές ιατρικής βοήθειας.
    Το F.D.T. ανάμεσα στα καθήκοντα του είναι να κάνει επιδείξεις και οργανωμένη εκπαίδευση.
    Σκοπός των ασκήσεων – επιδείξεων οι οποίες είναι κυρίως δημόσιες είναι η ενημέρωση του κοινού πάνω σε πυροσβεστική θέματα αλλά και για να δείξουν στο κόσμο ότι η χρηματοδότηση πιάνει τόπο. Τέλος είναι ένας τρόπος στρατολόγησης νέου προσωπικού. Οι ασκήσεις – επιδείξεις είναι συχνές, συνήθως μικρές σε περιφερειακά κέντρα, σχολεία, εμπορικά κέντρα, κλπ. Δίνεται δε η ευκαιρία στο κοινό να έρθει σε επαφή με τον εξοπλισμό και τη διαδικασία ενός συμβάντος.
    Η μεγαλύτερη εκδήλωση ονομάζεται Dezomeshiki και γίνεται με την ευκαιρία του Νέου Πυροσβεστικού Έτους, (Ιανουάριος). Παρουσιάζεται όλος ο εξοπλισμός και χρησιμοποιείται όλη η πυροσβεστική εμπειρία του προσωπικού μέσα από ένα ιδικά διαμορφωμένο σενάριο. Στο τέλος παρουσιάζεται όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός συνοδευόμενος και από μουσειακά αντικείμενα.
    Πέραν αυτών κάθε διοίκηση οργανώνει ασκήσεις με εικονικά γεγονότα σε καθημερινούς χώρους. Οι ασκήσεις αυτές έχουν σαν σκοπό την καλλίτερη δυνατή συνεργασία πυροσβεστών, βοηθητικού προσωπικού και εθελοντών σε περίπτωση πραγματικού συμβάντος. Τέλος γίνονται ασκήσεις για συμβάντα Μαζικών Απωλειών ώστε να δοκιμάσουν την αντίδραση παροχής έκτακτης ιατρικής βοήθειας και μείωσης των απωλειών.
    Μετάφραση – Προσαρμογή για το Fire & Rescue Χ. Ζαφειρίου
    Πηγή : en.wikipedia.org


    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Fire & Rescue