Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Υγιεινή και ασφάλεια – Το επάγγελμα του πυροσβέστη


Η εργασία του πυροσβέστη – διασώστη είναι ένα από τα πλέον επικίνδυνα και ανθυγιεινά επαγγέλματα που υπάρχουν. Συλλέγει μια σωρεία επαγγελμάτων σε ένα ώστε να μπορέσει να ολοκληρώσει το έργο του. Καθήκον του πυροσβέστη – διασώστη είναι οι εργασίες και οι δραστηριότητες σωστικού χαρακτήρα σε περιπτώσεις πυρκαγιών, δυστυχημάτων, θεομηνιών και άλλων καταστροφών. Το εργασιακό περιβάλλον του πυροσβέστη είναι πάντα επικίνδυνο, με διάφορες δυσοίωνες συνθήκες εργασίας, η οποία εκτελείται σε βάρδιες. Η δουλειά του πυροσβέστη αποτελείται από περιόδους αναμονής σε εναλλαγή με έντονες δράσεις. Έτσι το επάγγελμα αυτό απαιτεί από τον εξασκούντα ειδικές φυσικές και πνευματικές ικανότητες, που να συνδυάζουν ετοιμότητα, επιδεξιότητα, φυσική υγεία, δύναμη και ευκινησία.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στο επάγγελμα μας είναι πολλά.
1. Ωράριο εργασίας :
  • Ένας πυροσβέστης δουλεύει 24 ώρες (1 μέρα) και έχει ανάπαυση 48 ώρες (2 μέρες). Αυτό σημαίνει πως εργάζεται 11 μέρες το μήνα αλλά από την υπηρεσία του δίνεται κάθε μήνα και 2 ρεπό, άρα δουλεύει 9 μέρες το μήνα. (216 ώρες /μήνα)
  • Ένας κανονικός υπάλληλος εργάζεται 8 ώρες την ημέρα, 5 φορές την εβδομάδα για 4 εβδομάδες το μήνα. (160 ώρες/μήνα)
    Εργάζεται λοιπόν 56 ώρες περισσότερο τον μήνα από τον μέσο εργαζόμενο πολίτη και την εκάστοτε νομοθεσία που ισχύ για το εργασιακό δικαίωμα. 
  • 2. Κατανομή του 24ώρου:
  • Ξεκάνει 7 το πρωί και λήγει στις 7 το επόμενο πρωί εάν δεν υπάρξουν αναγκαίες μεταβολές του ωραρίου (επιφυλακή). Από τις πρώτες ώρες ξεκινάει έλεγχος οχημάτων, συντήρηση μηχανολογικού εξοπλισμού και εγκαταστάσεων, εκπαίδευση, γραφειοκρατία… Όπως και στον στρατό υπάρχει ένας τηλεφωνητής – σκοπός όλο το 24ωρο να φυλάει τις εγκαταστάσεις και να ελέγχει ποιος μπαίνει και βγαίνει και να λαμβάνει τα επείγοντα ή μη τηλεφωνήματα και να ενημερώνει τους πολίτες. Ο ίδιος μεταβάλλεται κάθε 3 ώρες από όλο το προσωπικό του σταθμού, πλην του αξιωματικού υπηρεσίας και του αρχιοδηγού, που σημαίνει ότι και να είναι κουρασμένος λόγω περιστατικού θα πρέπει να είναι συνεπής στις αρμοδιότητες του και αν χρειαστεί να ξαναπάει σε περιστατικό όταν αλλάξει μετά από 3 ώρες. Το καλοκαίρι πολλές φορές καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε μια μεγάλη δασική πυρκαγιά, που μπορεί να ξεκινήσει το μεσημέρι και να μην τελειώσει κατά την βάρδια μας και να χρειαστεί να είμαστε ξύπνιοι όλο το 24ωρο για να την καταπολεμήσουμε. Εκεί μπορούμε και να προσθέσουμε και την επιφυλακή, μετά το 24ωρο για να μπορέσουμε να καλύψουμε την πυρασφάλεια της περιοχής μέχρι να λήξει το μεγάλο περιστατικό.
    3. Πολύπλευρη εργασία:
    Ένας πυροσβέστης – διασώστης καλείται να ξέρει να χειρίζεται όλα τα αναγκαία και μη εργαλεία χειρός που υπάρχουν διαθέσιμα στην αγορά και όχι άπλα να τα χειρίζεται τέλεια αλλά και να τα συντηρεί και να τα επισκευάζει σε έκτακτες περιπτώσεις, γιατί δεν μπορείς να φέρεις εξειδικευμένο μηχανικό οποιαδήποτε στιγμή (π.χ. μέσα σε ένα φαράγγι στα 80 μέτρα από το έδαφος) και ούτε έχεις αλλά διαθέσιμα λόγω κόστους. Αυτό ζητά πολλές, πάρα πολλές ώρες πρακτικής αλλά και θεωρητικής συνεχούς εκπαίδευσης. Εκτός αυτού υπάρχει και μια πληθώρα μηχανικών εργαλείων που καλείται να ξέρει ο επαγγελματίας να χειρίζεται και μάλιστα εργαλεία που είναι άγνωστα στο ευρύ κοινό, όπως τα διασωστικά για τροχαία και σεισμούς. Εκεί προστίθενται και τα πολλά και διαφορετικά οχήματα που χρησιμοποιούνται από την υπηρεσία μας. Μέσα σε όλα αυτά είναι και τα διάφορα γραφειοκρατικά που πρέπει να φέρει εις πέρας κατά την εργασία του, όπως το γραφείο πυρασφάλειας, ανακριτικό τμήμα, υλικό, σχεδιασμός, δελτία...
    4. Σωματική και ψυχολογική καταπόνηση:
    Ο πυροσβέστης καλείται εκτάκτως να προσφέρει την εξειδικευμένη βοήθεια του, είτε είναι μέρα είτε νύχτα. Από την στιγμή που θα χτυπήσει ένα άτομο και για να έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να επιβιώσει, ο χρόνος λιγοστός (“χρυσή” ώρα), πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος και γρήγορα στο σημείο που έγινε το συμβάν.
    Από την στιγμή που θα πάρει κάποιος τηλέφωνο θα πρέπει μέσα στα επόμενα 3 λεπτά να έχει φύγει ο πυροσβέστης και σε 15 λεπτά να έχει φτάσει. Αυτό σημαίνει πως από την στιγμή που θα χτυπήσει ο συναγερμός πρέπει να έχει ξυπνήσει (εάν είναι νύχτα), να έχει ντυθεί και να αποχωρήσει μέσα στα επόμενα 50 δευτερόλεπτα. Αναλογιστείτε λοιπόν το άγχος, το στρες, από το “μηδέν” στο “εκατό” της εγρήγορσης του σώματος, γρήγορη οδήγηση, επικίνδυνοι ελιγμοί, πηγαίνοντας προς το “άγνωστο” και πολλά ακόμα. Όταν θα είσαι μετά στο συμβάν, πλην όλων των προηγούμενων, υπάρχει και όλη η δράση που καταπονεί το σώμα σου. Σε αυτό προστίθεται η ψυχολογική καταπόνηση από αυτά που αντικρίζεις και αντιμετωπίζεις είτε είναι φωτιά είτε τροχαίο ή άλλη καταστροφή.
    Είδατε λοιπόν πως δεν είναι από τα πιο εύκολα επαγγέλματα και πως έχει πολλές άγνωστες πτυχές που δεν γνωρίζει το ευρύ κοινό.

    Ποιες θα μπορούσαν να είναι οι βελτιώσεις στο επάγγελμα του πυροσβέστη – διασώστη.
  • Το καλό είναι πως στον τομέα του εξοπλισμού είτε μηχανικός είτε χειροκίνητος, έχουν γίνει βελτιώσεις μετά την Ολυμπιάδα του 2004 και τις Φονικές Φωτιές του 2007 αλλά δεν υπάρχει σωστή ερευνά αγοράς με έμφαση τις σωστές και ιδανικές προμήθειες αυτού. Και η συντήρηση αυτού καθυστερεί ή δεν γίνεται σωστά ίσως και καθόλου.
  • Πρέπει επίσης να δοθεί έμφαση στις εγκαταστάσεις και την βελτίωση αυτών, σε θέματα υγιεινής και ασφάλειας και στην στέγαση των οχημάτων και λοιπού εξοπλισμού. Μπορεί και να δοθεί και μια νότα οικολογίας επίσης για οικονομία και προστασίας του περιβάλλοντος
  • Από κει και πέρα πρέπει να πάψει να θεωρείται ο πυροσβέστης γενικών καθηκόντων αλλά ειδικών καθηκόντων. Δηλαδή να διαχωριστούν οι πυροσβέστες από τους διασώστες, να υπάρχει εξειδικευμένο πολίτικο προσωπικό ή εξειδικευμένους στο κάθε αντικείμενο πυροσβέστες για τα γραφεία, και βεβαία να τείνουν καλύτερες απολαβές αυτοί που είναι ενεργοί από τους υπολοίπους.
  • Αξιοποίηση του εθελοντικού προσωπικού, με καλύτερη εκπαίδευση, διαλογή αυτών σε μάχιμους και όχι, εξοπλισμού και έμφαση στα κίνητρα προσέλευσης.
  • Άμεση συνεργασία εταιριών κατασκευής εργαλείων και εξειδικευμένων οργανισμών για την αρτιότερη εκπαίδευση του προσωπικού.
  • Κατασκευή σχεδίων επεμβάσεως και μνημονίων ενεργειών ανά περιστατικό, με βελτίωση των εκάστοτε εγχειριδίων εκπαίδευσης.
  • Κατάργηση κάποιων βαθμών στους αξιωματικούς και καλύτερη κατανομή του προσωπικού ώστε να υπάρχει βελτίωση στον συντονισμό των επιχειρήσεων. Και όλα τα υπόλοιπα θα έρθουν με τον καιρό...
    Για το Fire Rescue News
    Ζαφειρίου Στέφανος

    Διαχειριστής κινδύνου – κρίσεων
    και αντιμετώπισης φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών

    Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.

    ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ Fire Rescue