Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Τακτική ενυδάτωσης


Το νερό αποτελεί βασικό στοιχείο της ζωής, πόσοι ώμος γνωρίζουν τον ζωτικό ρόλο του νερού για το κάθε όργανο και για την λειτουργιά του οργανισμού? Το ανθρώπινο σώμα συνίσταται 70% από νερό, το αίμα 90,7%, τα οστά 13%, ο εγκέφαλος 80,5%, και οι μυς 75,6%, ως εκ τούτου ο οργανισμός χρειάζεται νερό για να επιβιώσει και να λειτουργήσει σωστά.
Και μόνο που ζούμε και αναπνέουμε έχουμε καθημερινές απώλειες σε υγρά περίπου 2, 5 lt. Η έντονη δραστηριότητα και η άνοδος της θερμοκρασίας, αυξάνουν την εφίδρωση και την απώλεια νερού. δείτε σχετικό πίνακα
Η κατάσβεση πυρκαγιών αποτελεί μια έντονη και επίπονη εργασία που εκθέτει τους πυροσβέστες, σε υπερβολικά θερμά περιβάλλοντα. Οι πυροσβέστες υφίστανται μεγάλες θερμικές καταπονήσεις, όταν η θερμοκρασία αέρα, η υγρασία, η θερμική ακτινοβολία και η έλλειψη κίνησης του αέρα συνδυαστούν με την σκληρή δουλεία και την αύξηση της θερμοκρασίας σώματος λόγω της μόνωσης του προστατευτικού ιματισμού. Η εφίδρωση αποτελεί την κύρια γραμμή άμυνας του οργανισμού, καθώς εξατμίζεται ο ιδρώτας δροσίζεται το σώμα. όταν το νερό χαθεί με τον ιδρώτα και δεν αντικατασταθεί, η θερμοκρασία του σώματος ανεβαίνει επικίνδυνα.Η καρδιά, η κυκλοφοριακή λειτουργιά και η ικανότητα για εργασία επηρεάζονται και όταν το σώμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει, βιώνουμε θερμικές ασθένειες όπως θερμική εξάντληση η και θερμοπληξία, μια σοβαρή διαταραχή που μπορεί να αποβεί μοιραία. Μελέτες σε δασοπυροσβέστες έχουν δείξει ότι κατά την διάρκεια της κατάσβεσης οι μύς τους παράγουν 7,5 θερμίδες θερμότητας για κάθε λεπτό εργασίας, δηλαδή περίπου 400 θερμίδες/ώρα. επιπλέον οι πυροσβέστες παίρνουν περί τις 180 θερμίδες / ώρα από το περιβάλλον και την φωτιά. Επίσης ο προστατευτικός εξοπλισμός επηρεάζουν σημαντικά την εφίδρωση. τα υγρά αυτά είναι απαραίτητα να αντικατασταθούν, συνεπώς οι πυροσβέστες πρέπει να καταναλώνουν μέχρι και 1lt υγρών κάθε ώρα κατάσβεσης, έτσι ώστε το σώμα τους να μπορεί να συνεχίσει να παράγει ιδρώτα, εάν δεν αντικατασταθούν η διαδικασία της θερμορύθμισης αποτυγχάνει και η πιθανότητα θερμοπληξίας αυξάνει δραματικά. To νερό και οι ηλεκτρολύτες πρέπει να αντικατασταθούν για παράδειγμα με νερό και αθλητικά ποτά. Η κατανάλωση μικρής ποσότητας νερού μπορεί να προκαλέσει αφυδάτωση, ενώ αντίθετα η κατανάλωση νερού, πάνω από 1lt την ώρα, μπορεί να οδηγήσει σε δηλητηρίαση από νερό η υπονατριαιμία και πιθανό θάνατο. Οι πυροσβέστες επιβάλλεται να κατανοήσουν την δική τους απώλεια υγρών, και τα σημάδια τυχόν αφυδάτωσης και θερμοπληξίας. Τέτοια σημάδια είναι η κεφαλαλγία, η ευερεθιστότητα, η κόπωση, η ζάλη, η ναυτία, ο γρήγορος αδύναμος σφυγμός, το μυρμήγκιασμα, τα ρίγη.
ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ πίνετε 1 με 2 φλιτζάνια χυμό η νερό, και τρώτε μικρές ποσότητες αλμυρών τροφών για τόνωση της δίψας.
ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ κάντε αρκετά διαλείμματα για να καταναλώσετε υγρά ανά 15 με 20 λεπτά. Καταναλώστε τουλάχιστον 1 λίτρο υγρών ανά ώρα σκληρής εργασίας μέσα στήν ζέστη, με το νερό να κατέχει την μεγαλύτερη αναλογία αυτών.την χρήση αθλητικών ποτών ως μέρος τών υγρών αντικατάστασης. βοηθά αφενός στήν εξασφάλιση της ενυδάτωσης και αφετέρου στήν διατήρηση της ενέργειας και του επιπέδου ηλεκτρολυτών, οι υδατάνθρακες που περιέχονται σε αυτά βοηθούν στην διατήρηση απόδοσης της ανοσοποιητικής και γνωστικής λειτουργίας, ενώ το νάτριο μειώνει την απώλεια νερού απο τα ούρα. μπορείτε επίσης να ελέγχετε την ενυδάτωση σας. παρακολουθώντας το χρώμα και την συχνότητα των ούρων.
ανοιχτό κίτρινο χρώμα είναι το φυσιολογικό, πολύ ανοιχτό χρώμα σημαίνει υπερενυδάτωση, σκούρο κίτρινο ή καφέ είναι σημάδι αφυδάτωσης.
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑ συνεχίστε την κατανάλωση υγρών για να αντικαταστήσετε τις απώλειες τους. το αίσθημα της δίψας πάντα υποτιμά τις τις πραγματικές ανάγκες του οργανισμού σε υγρά. πρέπει να πιείτε περισσότερο από οτι νομίζετε οτι χρειάζεστε. Ενισχύστε την ενυδάτωση με υγρά η τροφές που περιέχουν νάτριο και κάλιο. Αυτοί οι ηλεκτρολύτες αντικαθιστούν αυτούς που χάθηκαν από τον ιδρώτα. Καταναλώστε υδατάνθρακες (σάκχαρα-άμυλα) και πρωτεΐνες ώστε να αντικαταστήσετε την χαμένη ενέργεια και να ανοικοδομήσετε τους κουρασμένους μυς μετά από τη σκληρή εργασία.

Το άρθρο είναι της Υποπυραγου Πικουλη Θωμαιδος στο περιοδικό πυροσβεστική επιθεώρηση.