Σάββατο 10 Μαρτίου 2012

Ο δικός μας θρύλος...Ατζεμιδάκης Παρασκευάς... Δικαίωση μετά απο 19 Χρόνια!


Ένας από τους εναπομείναντες τότε Δασοκομμάντος που η μοίρα έπαιξε άσχημο παιχνίδι για 10 άτομα 7 Δασοκομμάντος + 3 μέλη πληρώματος του μοιραίου ελικοπτέρου τύπου Χιοϋι το 1994 που κατέπεσε στην περιοχή Τερψιθέα τοποθεσία Μαυρορέμα του Δήμου Νικηφόρου Δράμας 20 χλμ. περίπου από το αεροδρόμιο Αμυγδαλεώνα Καβάλας όπου ήταν και η βάση του.
Ας θυμηθούμε ποιος είναι ο Παρασκευάς Ατζεμιδάκης ή καλύτερα ο δικός μας Παράσχος.
Γεννήθηκε το 1968 στην Καβάλα και τελείωσε το Τεχνικό Λύκειο και την σχολή Δασοπροστασίας.
Υπηρέτησε στις ειδικές Δυνάμεις όπου απολύθηκε ευδόκιμα σαν εκπαιδευτής αλεξιπτωτιστών.

Μετά τον στρατό εργάστηκε σαν εναερίτης αλλά και σαν δύτης (αποφοίτησε από σχολή αυτοδυτών) σε διάφορες επιχειρήσεις.
Το 1993 η εναέρια δασοπυρόσβεση δόθηκε στους Καναδούς και επιλέγεται για περαιτέρω εκπαίδευση διάρκειας 15 ημερών στο κέντρο εκπαίδευσης Ειδικών Δυνάμεων στο Μεγάλο Πεύκο.

Την ίδια χρονιά συμμετέχει σε τουλάχιστον 30 δασικές πυρκαγιές στην Ανατολική Μακεδονία & Θράκη όπου του απέφεραν αρκετές εύφημες μνείες. Το 1994 η αρμοδιότητα της εναέριας δασοπυρόσβεσης περνάει στην ευθύνη της Αεροπορίας Στρατού όπου μαζί με άλλους δασοπυροσβέστες επανεκπαιδεύεται για άλλες 15 μέρες στο Μεγάλο Πεύκο έως και το 1997 όπου και εργάζεται ως συμβασιούχος στην τότε Δασική Υπηρεσία παρακολουθώντας παράλληλα 4 σεμινάρια Δασοπυρόσβεσης εκ των οποίων ένα εξ’ αυτών Ευρωπαϊκού Επιπέδου.
Συμμετέχει σε πάνω από 50 δασικές πυρκαγιές μέχρι ότου συμβεί το μοιραίο ατύχημα του Ελικοπτέρου όπου συγκλονίστηκε το πανελλήνιο. Το 1998 η δασοπυρόσβεση περνάει στο Πυροσβεστικό Σώμα και εργάζεται ως εποχικός μέχρι το 2000 όπου ήταν η χειρότερη χρονιά σε αριθμό πυρκαγιών των τελευταίων 60 ετών και παράλληλα έγινε και επίσημα εθελοντής πυροσβέστης του Πυροσβεστικού Σώματος προσφέροντας και εθελοντικές υπηρεσίες στην Π.Υ. Καβάλας κατά τον ελεύθερο του χρόνο.
Το 2001 & 2002 εργάζεται στην αερομεταφερόμενη Π.Υ. στην Αλεξανδρούπολη και συμμετέχει σε πλήθος Δασικών Πυρκαγιών. Το 2003 επανέρχεται στην Π.Υ. Καβάλας και στις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης.
Εξειδικεύεται στην ορεινή διάσωση (πτυχίο συνοδού βουνού) και ήταν μέλος της Διασωστικής Ομάδας Καβάλας συμμετέχοντας εθελοντικά σε δασοπυροσβέσεις και όχι μόνον επί δεκαετία.
Έχει 8 εύφημες μνείες από διάφορες Δασικές Υπηρεσίες της Αν. Μακεδονίας & Θράκης. Βραβεύεται από επιχειρηματικό όμιλο για την προσφορά του στο περιβάλλον και τον άνθρωπο.

 Μετά από έρευνα ενός κρατικού τηλεοπτικού σταθμού διαπιστώθηκε ότι ο Ατζεμιδάκης είναι ένας από τους μοναδικούς ανθρώπους που γλύτωσε στο παρα 1’’ από τον θάνατο 4 φορές!
Τα τελευταία 19 χρόνια θυσίασε από την πρώτη στιγμή ακόμη και την προσωπική του ζωή για την προάσπιση του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας και την ανθρώπινη ζωή θέτοντας πάντα τον εαυτό του στην πρώτη γραμμή μή υπολογίζοντας το προσωπικό κόστος είτε οικονομικό είτε ψυχολογικό.
Ένα παράδειγμα να αναφέρω ότι στην ζωή του βρήκε δουλειές με περισσότερα χρήματα που ακόμα και εγώ ο ίδιος του τα πρόσφερα, άλλα αυτός κράτησε αυτό που αγαπούσε περισσότερο… την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο.
Ύστερα από αγώνα πολλών ετών ως προς την ένταξή του στο Πυροσβεστικό Σώμα από το 1993 με πάρα πολλές διαβεβαιώσεις / υποσχέσεις από τις εκάστοτε τότε κυβερνήσεις και ξοδεύοντας για όλους του τότε Δασοκομμάντος περίπου 2 δις Δραχμές (νόμισμα της τότε εποχής) επιτέλους στις 10 Φεβρουαρίου 2012 ορκίζεται ως Πυροσβέστης Πενταετούς Υπηρεσίας. Επειδή τον Παράσχο των γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια και βρεθήκαμε σε αρκετές δασικές πυρκαγιές πιστεύω ότι δικαιούται να φοράει την στολή του πυροσβέστη διότι για την απόκτησή της χρειάστηκε να ρίξει πραγματικά πολύ αίμα γιατί τα βουνά κρύβουν κινδύνους, ιδρώτα γιατί ήθελε τάχιστο αποτέλεσμα και δάκρυα γιατί έχασε συνάδελφους που ακόμα και μέχρι σήμερα δακρύζει όταν μιλάει για αυτούς.
Τελειώνοντας θα ήθελα να τον ευχαριστήσω προσωπικά για ότι μου έμαθε και να του ευχηθώ πραγματικά να προσέχει στα νέα καθήκοντα που θα έχει πλέον ως ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΗΣ.
Επίσης να θυμίσω σε όλους τους συνάδελφους πυροσβέστες είτε Μόνιμους είτε Πενταετούς Υπηρεσίας είτε Εθελοντές ότι αγωνιζόμαστε όλοι για ένα σκοπό , την ασφάλεια και προστασία της ζωής και περιουσίας των πολιτών και του κράτους καθώς επίσης την προστασία του Δασικού πλούτου της χώρας μας από κινδύνους πυρκαγιών , θεομηνιών και άλλων καταστροφών.
Με ιδιαίτερη εκτίμηση και σεβασμό προς το άτομό του.
Οικονομόπουλος Κυριάκος
Εθ. Αρχ/στης Π.Υ. Καβάλας  



Σχόλιο του διαχειριστή

Ένα άρθρο χωρίς σχόλια……….

ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ