Τετάρτη 1 Ιουνίου 2011

Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή κατά τη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία 2011 σήμερα στα Ιωάννινα.


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Αθήνα, 1 Ιουνίου 2011
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ομιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή κατά τη σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία 2011 σήμερα στα Ιωάννινα.
Υπό την προεδρία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Ιωάννινα, σύσκεψη με θέμα: την αντιπυρική προστασία 2011 και το συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών, στις περιφέρειες Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας.
Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρος Μπούφης και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Στυλιανός Στεφανίδης.
μιλία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή:
Κυρίες και κύριοι,
Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αρμόδιος για την Πολιτική Προστασία, κ. Μπούφης, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Στεφανίδης, κι εγώ, αισθανόμαστε ιδιαίτερη χαρά που έχουμε την ευκαιρία σήμερα, ενώπιόν σας να παρουσιάσουμε το πρόγραμμα της αντιπυρικής προστασίας για το 2011.
Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο διαμορφώθηκε σε συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές και την τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και με τις αστυνομικές αρχές και τις δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής στο πλαίσιο του Υπουργείου μας, όπως, επίσης και σε πολύ στενή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος, με το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Πολιτισμού......
Και σ' αυτή την κατεύθυνση φέτος, στο πλαίσιο της λειτουργίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη ως ενιαίο Υπουργείο, το οποίο εποπτεύει όλα τα σώματα ασφαλείας, θα διατεθούν σε ειδικές περιπτώσεις και τα εναέρια μέσα, τόσο της ελληνικής αστυνομίας όσο και του λιμενικού σώματος.
Πέραν αυτών, προχωρούμε με ταχύτατους ρυθμούς στην εκτέλεση των έργων που αφορούν τη χρήση των νέων τεχνολογιών - όλα τα χρηματοδοτούμενα έργα μέσα από το ΕΣΠΑ - και της ψηφιακής ειδοποίησης για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς.
Στον προϋπολογισμό του πυροσβεστικού σώματος για το 2011, έχουν προβλεφθεί πιστώσεις για την κάλυψη δαπάνης που θα προκληθεί από την πρόσληψη των εποχικών πυροσβεστών . Θα βγει ταυτόχρονα η προκήρυξη για να καλύψουμε άμεσα τις ανάγκες αυτής της περιόδου και ταυτόχρονα θα βγει η προκήρυξη για πρόσληψη 4.000 πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης. Έτσι, μόλις τελειώσει αυτή η περίοδος, αυτομάτως θα έχουν βγει και τα αποτελέσματα του διαγωνισμού, προκειμένου να ξεκινήσει το νέο σύστημα πενταετούς υποχρέωσης.
Στο σημείο αυτό, θέλω να είμαι απόλυτα σαφής, όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι θα έχουν εξελιχθεί όλες οι δημοσιονομικές υποχρεώσεις του κράτους προς την πυροσβεστική υπηρεσία, και θα είναι σε θέση τα μηχανήματα με ανταλλακτικά λάστιχα και όλα τα υπόλοιπα θέματα, προκειμένου να διατεθούν.
Εδώ, για να είμαι επίσης σαφής, γιατί υπάρχει μεγάλη συζήτηση γύρω από αυτά τα ζητήματα, αυτά τα προβλήματα δεν εντοπίζονται λόγω έλλειψης κονδυλίων. Τα κονδύλια υπάρχουν και είναι εγκεκριμένα στον προϋπολογισμό.
Εκείνο το οποίο συμβαίνει, είναι ότι εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες του δημόσιου λογιστικού, που προβλέπουν ότι η εκταμίευση των κονδυλίων χρήσεως 2011, γίνεται μόνο εφόσον έχουν ολοκληρωθεί και έχουν ενταλματοποιηθεί όλες οι χρήσεις του προηγούμενου έτους.
Οι ΔΟΥ, σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, δεν εγκρίνουν τα κονδύλια και γι' αυτό το λόγο υπάρχουν αυτές οι καθυστερήσεις. Όμως, οι καθυστερήσεις έχουν πρακτικό αποτέλεσμα.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΠΑΤΗΣΤΕ ΚΑΤΩ