Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Άσκηση πυρόσβεσης-διάσωσης “Αλέξανδρος 2011”, στο σταθμό του Μετρό «Νομισματοκοπείο»



Παρουσία του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστου Παπουτσή, του Υφυπουργού κ. Μανώλη Όθωνα, του Γ.Γ. Δημόσιας Τάξης κ. Γρηγόριου Τασούλα, του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Θεόδωρου Μπούφη και σύσσωμης της ηγεσίας του Π.Σ., πραγματοποιήθηκε, τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης 23 Μαρτίου 2011 και Ω/01:30, άσκηση πυρόσβεσης – διάσωσης στο σταθμό του Μετρό «Νομισματοκοπείο». 
Το σενάριο της άσκησης περιελάμβανε
 εκδήλωση πυρκαγιάς μεταξύ 1ου και 2ου βαγονιού του συρμού στο επίπεδο τρία της αποβάθρας του Σταθμού, επέκταση της πυρκαγιάς στα βαγόνια των επιβατών, πρόκληση πανικού στους επιβάτες από την πυρκαγιά, τους καπνούς και τη θερμοκρασία, καθώς και εγκλωβισμό ατόμων στο 5ο βαγόνι του συρμού.
Το προσωπικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, φθάνοντας στο Σταθμό του Μετρό διαπιστώνει πυκνό καπνό και φλόγες στο συρμό ο οποίος είναι ακινητοποιημένος στην αποβάθρα, γίνονται ενέργειες για την κατάσβεση της πυρκαγιάς ενώ συγχρόνως πραγματοποιείται και η διάσωση των εγκλωβισμένων ατόμων εντός του συρμού αλλά και όσων παρουσίαζαν αντικειμενική αδυναμία απομάκρυνσης από το χώρο (άτομα με ειδικές ανάγκες και υπερήλικες).
Σκοπός της άσκησης ήταν η καλύτερη αντιμετώπιση συμβάντων πυρκαγιάς σε σταθμούς Μετρό, ο έλεγχος των δυνατοτήτων των τοπικών Πυρ/κών Σταθμών καθώς και η βελτίωση της συνεργασίας του Πυρ/κού Σώματος με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Ο κ. Υπουργός μετά τη λήξη της άσκησης, δήλωσε: «Θέλω να συγχαρώ την Πυροσβεστική Υπηρεσία και όλους όσους συμμετείχαν στη σημερινή άσκηση “Αλέξανδρος 2011”. Ήταν μια άσκηση υψηλής ετοιμότητας και αποτελεσματικότητας, σε μια δύσκολη περίπτωση. Υποθετικό σενάριο φυσικά, αλλά δύσκολη περίπτωση για την Αθήνα, για το ΜΕΤΡΟ, για τον κόσμο, ο οποίος θέλει να κυκλοφορεί με ασφάλεια. Ακριβώς, όμως, αυτός είναι και ο στόχος του Πυροσβεστικού Σώματος. Αυτή είναι η υποχρέωση απέναντι στην Πολιτεία. Αυτή είναι η υποχρέωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Να εγγυώμεθα την ασφάλεια των πολιτών. Παντού. Στη ζωής τους, στην καθημερινότητά τους».
Ο Αρχηγός του Π.Σ. με τη σειρά του, τόνισε : «Ήταν μια ρεαλιστική άσκηση σ΄ ένα δύσκολο σταθμό και συμμετείχαν οι τοπικοί πυροσβεστικοί σταθμοί οι οποίοι επεμβαίνουν και στην καθημερινότητα. Εάν τύχει ένα περιστατικό οι ίδιοι πυροσβέστες θα κληθούν να παρέχουν υπηρεσίες. Το πυροσβεστικό προσωπικό συνεχώς εκπαιδεύεται και είναι πανέτοιμο να αντιμετωπίσει οποιοδήποτε πρόβλημα χρειαστεί».
Στην άσκηση, η οποία ολοκληρώθηκε με επιτυχία, έλαβαν μέρος εκτός από τις Πυροσβεστικές δυνάμεις της Δ/σης Π.Υ. Αθηνών, προσωπικό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ ΕΤΑΙΡΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ, του Ε.Κ.Α.Β. και της ΕΛ.ΑΣ., ενώ επίσης την παρακολούθησαν προσωπικό της Γ.ΓΠ.Π., Αξιωματικοί της Σχολής Επιμόρφωσης του Π.Σ. καθώς και σπουδαστές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας.

ΠΗΓΗ: "ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ"