Σάββατο 21 Ιουλίου 2012

Το κράνος των πυροσβεστών του μέλλοντος - C-Thru Smoke Diving Helmet


Μία καινοτομία που φιλοδοξεί να αλλάξει δραστικά το «πρόσωπο» ενός από τα πιο επικίνδυνα επαγγέλματα του κόσμου έρχεται από τη Σουηδία: πρόκειται για το C-Thru Smoke Diving Helmet, το οποίο, εάν τελικά βρει το δρόμο του στα πεδία επιχειρήσεων της πυροσβεστικής, αναμένεται να σώσει πολλές ζωές, καθώς θα διευκολύνει κατά πολύ το έργο των πυροσβεστών που εισέρχονται σε φλεγόμενους χώρους προσπαθώντας να διασώσουν εγκλωβισμένους.
Ο σχεδιαστής του, Ομέρ Χατσιομέρογλου, είναι απόφοιτος του Umea Institute of Design, και βοηθήθηκε στο έργο του από την πυροσβεστική της περιοχής του. Το φουτουριστικό αυτό κράνος διαθέτει προηγμένη τεχνολογία που επιτρέπει σε αυτόν που το φορά να «χαρτογραφεί» τον περίγυρό του και να εντοπίζει τους εγκλωβισμένους σε πολύ μικρότερο χρονικό διάστημα από ό,τι με «συμβατικές» μεθόδους. Έχει ενσωματωμένο σύστημα επικοινωνίας με τους συναδέλφους, ώστε να μην απαιτείται η μεταφορά ξεχωριστής συσκευής, ενώ ένα από τα πιο εντυπωσιακά χαρακτηριστικά του είναι η τεχνολογία «ακύρωσης θορύβου» την οποία διαθέτει, που επιτρέπει τον «αποκλεισμό» των γύρω θορύβων, προκειμένου ο πυροσβέστης να μπορεί να ακούσει ευκολότερα τις εκκλήσεις για βοήθεια των εγκλωβισμένων.

Η λειτουργία αυτή- αποκαλούμενη «Selective ActiveNoise» εξαφανίζει τον ήχο της αναπνοής του πυροσβέστη και παράλληλα ενισχύει τους ήχους που μπορεί να προκύπτουν από καταστροφή δομικών υλικών ή από τα θύματα, ώστε να μπορεί να βρεθεί ο «στόχος» και να αποφευχθούν τα πολύ επικίνδυνα σημεία.

Στα άλλα «όπλα» του C-Thru Smoke Diving Helmet περιλαμβάνονται ενσωματωμένη οθόνη - ώστε ο πυροσβέστης να έχει μία καλύτερη και πιο συνολική εικόνα της κατάστασης, λαμβάνοντας ενδεχομένως οδηγίες όπως προτεινόμενη πορεία ή πιθανές θέσεις των θυμάτων από το κέντρο επιχειρήσεων - θερμική κάμερα, δυνατότητες cloud computing και επισήμανση/ «κλείδωμα» του «στόχου».




To C-Thru Smoke Diving Helmet διαθέτει ενσωματωμένη οθόνη, ώστε ο πυροσβέστης να έχει μία καλύτερη και πιο συνολική εικόνα της κατάστασης.
Ακόμα και αν φαίνεται παράξενη η παρουσία μίας θερμικής κάμερας σε έναν χώρο που μαίνεται πυρκαγιά, ο σκοπός της δεν είναι να βοηθήσει άμεσα τον ίδιο τον διασώστη, αλλά να «χαρτογραφήσει» τον χώρο, στέλνοντας πίσω στον επικεφαλής του τα δεδομένα, τα οποία αναλύονται και στη συνέχεια στέλνονται πίσω στον διασώστη με τη μορφή τρισδιάστατου μοντέλου, στο οποίο έχουν επισημανθεί πιθανά σημεία ενδιαφέροντος και αντικειμενικοί σκοποί.



Βεβαίως, πέρα από τον υψηλής τεχνολογίας εξοπλισμό, ένα κράνος πρέπει πάνω από όλα να είναι. κράνος, οπότε το C - Thru Smoke Diving διαθέτει πολλαπλά στρώματα προστασίας κατά θερμότητας και κρούσης, ώστε να προστατεύει επαρκώς τον πυροσβέστη κατά την επιχείρηση διάσωσης.
Πηγές - Βιβλιογραφία:
www.naftemporiki.gr
http://www.tuvie.com
http://mashable.com



ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ http://www.fire.gr