Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

"Άδεια ανατροφής τέκνου"

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ
ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΟΥΣ
ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ
(ΠΑ.ΣΩ.Π.Π.Υ.)
Θεσσαλονίκη 17/02/2016
Αρ. Πρωτ. : 023/2016


Προς: -Υπουργό Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή
-Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ.ΝικόλαοΤόσκα
Κοιν:-Γ.Γ Πολ. Προστασίας κ.Καπάκη Ιωάννη
-Αρχηγό Π.Σ. κ. Ιωάννη Καρατζιά
-Διευθυντή Τμήματος Ανθρωπίνων Πόρων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Νικόλαo Μπάλση
-Μέσα μαζικής ενημέρωσης

ΘΕΜΑ: «Άδεια ανατροφής τέκνου»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ και κύριε αναπληρωτή Υπουργέ
Στο Πυροσβεστικό Σώμα συμβαίνει μια μεγάλη αδικία. Πιο συγκεκριμένα στους Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης δεν χορηγείται η άδεια ανατροφής τέκνου όπως συμβαίνει στο μόνιμο προσωπικό. Τη στιγμή μάλιστα που στο υπόλοιπο δημόσιο, ακολουθώντας την αντίστοιχη ευρωπαϊκή νομοθεσία, τη δικαιούται όλο το προσωπικό αλλά και οι άνδρες υπάλληλοι στη περίπτωση που η σύζυγος τους δεν εργάζεται.
Aν και δρούμε υπό τις ίδιες συνθήκες και κινδύνους και εκτελούμε το ίδιο έργο ακριβώς με τους μόνιμους συναδέλφους δεν αντιμετωπιζόμαστε ισότιμα.
Και όλα αυτά τη στιγμή που το νομικό πλαίσιο στην ουσία επαρκεί για να αντιμετωπιστούν οι Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης όπως το μόνιμο προσωπικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση να χορηγηθεί η άδεια ανατροφής τέκνου σε όσους τη δικαιούνται.
Το Π.Δ 3/2014 καθιερώνει την άδεια ανατροφής τέκνου στο Πυροσβεστικό Σώμα. Παράλληλα ο νόμος 3938/2011, για ότι δεν προβλέπει παραπέμπει σε αυτά που ισχύουν για το μόνιμο προσωπικό ενώ ο ν4249/2014 αρ.98 παρ 3 ορίζει ότι για το χρόνο εργασίας και τις άδειες των Πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης εφαρμόζονται κατ’ αντιστοιχία οι διατάξεις που ισχύουν για το πυροσβεστικό προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος σύμφωνα με τους περιορισμούς που ορίζει η σχέση εργασίας τους με το Πυροσβεστικό Σώμα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια ακόμη και σε ένα ελλιπές νομικό πλαίσιο δεν δικαιολογείται η έλλειψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την επίλυση μιας τέτοιας αδικίας.
Το μόνιμο προσωπικό ανεξάρτητα από το φορέα ασφάλισής του δικαιούται τη συγκεκριμένη αδεία. Για όσους τη δικαιούνται το δημόσιο συνεχίζει να καταβάλει το μισθό τους και να πληρώνει τις ασφαλιστικές εισφορές τους. Γιατί όχι για τους Πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης;
Σήμερα ένας Πυροσβέστης, γυναίκα ή άνδρας, δικαίως λαμβάνει την άδεια ανατροφής τέκνου. Ένας Πυροσβέστης πενταετούς υποχρέωσης, πόσο μάλλον μια μητέρα, όχι. Δικαίως ή αδίκως στην κρίση σας.


Με απόλυτη ειλικρίνεια 
 
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΠΛΑΚΟΤΑΡΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΡΑΔΑΙΟΣ ΘΩΜΑΣ