Τετάρτη 1 Αυγούστου 2012

Φωτοβολταϊκά & Ασφάλεια Πυροσβεστών (του Τσακιρίδη Κυριάκου)



Η καθημερινότητα του ανθρώπου γεμίζει με νέα προϊόντα, η ζωή του εξαρτάται όλο και περισσότερο από προϊόντα που πριν από λίγα χρόνια δεν υπήρχαν. Κατά συνέπεια στο περιβάλλον εμφανίζονται συνεχώς νέα δεδομένα ασφαλείας, τα οποία πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους και τους γύρω τους οι πυροσβέστες που θα κληθούν για αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων σ’ αυτά.
Ένα προϊόν που όλο και περισσότερο μπαίνει στη ζωή και στα σπίτια είναι τα φωτοβολταϊκά (Φ/Β). Τι είναι τα Φ/Β; Πως λειτουργούν; Τι θα συμβεί αν στο κτήριο στο οποίο είναι εγκατεστημένα τα συστήματα αυτά πιάσει φωτιά; Τι θα συμβεί αν στα χωράφια στα οποία έχουν εγκατασταθεί τέτοια συστήματα βρεθούν στο δρόμο μιας μεγάλης πυρκαγιάς; Από την καύση των ίδιων των πλαισίων αλλά και των βοηθητικών εγκαταστάσεων (που συχνά περιέχουν συσσωρευτές) θα προέλθουν επικίνδυνα και τοξικά αέρια; Τι κινδύνους αντιμετωπίζουν και τι μέτρα ασφαλείας πρέπει να λάβουν οι πυροσβέστες που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν πυρκαγιά σε τέτοια συστήματα ηλιακής ενέργειας;
Σήμερα είναι ελλιπή τα στοιχεία για τον τρόπο αντιμετώπισης πυρκαγιάς σε Φ/Β δεδομένου ότι πρόκειται για νέα στην εφαρμογή της ανανεώσιμη πηγή ενέργειας (Α.Π.Ε.). Επίσης πολλές και ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με τα Φ/Β και την ασφάλεια των πυροσβεστών έχουν δημοσιευτεί στο διαδίκτυο που φτάνουν μέχρι το σημείο να συστήνουν «αφήστε τα να καούν».
Οι πληροφορίες που παρουσιάζονται στην παρακάτω μελέτη προέρχονται από τις αντίστοιχες οδηγίες των υπηρεσιών ασφαλείας της Γερμανίας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Αυστραλίας, χώρες με μεγάλη εμπειρία στην αντιμετώπιση ανάλογων καταστάσεων. Παραθέτονται επίσης και γενικές πληροφορίες (νομοθεσία, ορολογία, τύποι κ.λπ.) όσο το δυνατόν συντετμημένες, για εξοικείωση με βασικούς όρους λειτουργίας των Φ/Β.

» Διαβάστε το υπόλοιπο άρθρο του Πυραγού Τσακιρίδη Γ. Κυριάκου, σε μορφή Flipping Book (pdf) πατώντας εδώ!
To παρόν έργο πνευματικής ιδιοκτησίας προστατεύεται κατά τις διατάξεις του Ελληνικού Νόμου (Ν. 2121/1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα) και τις διεθνείς συμβάσεις περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Απαγορεύεται απολύτως η άνευ γραπτής άδειας του συγγραφέα κατά οποιοδήποτε τρόπο ή μέσο αντιγραφή, φωτοανατύπωση και εν γένει αναπαραγωγή, εκμίσθωση ή δανεισμός, μετάφραση, διασκευή, αναμετάδοση στο κοινό σε οποιαδήποτε μορφή (ηλεκτρονική, μηχανική ή άλλη) και η εν γένει εκμετάλλευση του συνόλου ή μέρους του έργου.
Τo Fire Rescue News (www.fire.gr) έχει ειδική άδεια απο τον αρθρογράφο για την δημοσίευση του.


Οι παρατηρήσεις είναι ιδιοκτησία του αποστολέα. Δεν ευθυνόμαστε για το περιεχόμενο τους.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ ΑΠΟ http://www.fire.gr