Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Σεισμός 5,1 Ρίχτερ αναστάτωσε τη Στερεά Ελλάδα - Στους δρόμους οι κάτοικοι σε Λαμία και Καμμένα Βούρλα

- Στις 12:06 έγινε αισθητός ο ισχυρός σεισμός
- 121 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας, 30 ΝΑ της Λαμίας το επίκεντρο σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο
- 10 χιλιόμετρα το εστιακό βάθος, είχε διάρκεια αρκετά δευτερόλεπτα
- Ταρακουνήθηκε η Αττική, η Λαμία, τα Καμμένα Βούρλα και η Θήβα
- Διευθυντής Γεωδυναμικού Ινστιτούτου: Ο σεισμός δε σχετίζεται με το ρήγμα της Αταλάντης
- Είχε προηγηθεί σεισμική δόνηση 4,1 Ρίχτερ - Επίκεντρο και των δυο η Αμφίκλεια
- "Δίδυμες" σεισμικές δονήσεις είπε στο NewsIt ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας
ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Ήταν λίγα μετά μετά τις 12:00 το μεσημέρι της Τρίτης (12:06) όταν ολόκληρη η Στερεά Ελλάδα "χόρεψε" στους ρυθμούς του σεισμού των 5,1 Ρίχτερ που σημειώθηκε με επίκεντρο την Αμφίκλεια.
Καμινάδες έπεσαν και ρωγμές σχηματίστηκαν σε παλιά κτίρια στην Αμφίκλεια – Κατολισθήσεις στο επαρχιακό δίκτυο προς τον Παρνασσό
Αρχικά, το Ευρωμεσογειακό Ινστιτούτο έκανε λόγο για σεισμό 5,3 Ρίχτερ αλλά στη συνέχεια "διόρθωσε" την εκτίμησή του σε 5,1R.
Ο ισχυρός σεισμός ήταν επιφανεικός με μόλις 10 χιλιόμετρα εστιακό βάθος και είχε διάρκεια αρκετών δευτερολέπτων.
Λίγα λεπτά πριν από τη σεισμική δόνηση των 5,1 Ρίχτερ, που σημειώθηκε 121 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Αθήνας και 30 ΝΑ της Λαμίας, είχε προηγηθεί μια άλλη, ισχύος 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, επίσης επιφανειακός και με επίκεντρο 9 χιλιόμετρα έξω από την Αμφίκλεια.
Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευθύμιος Λέκκας, μίλησε στο NewsIt για "δίδυμες" σεισμικές δόνήσεις.
Ο χάρτης της περιοχής όπου σημειώθηκε ο σεισμόςΟ καθηγητής Σεισμολογίας και διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Κωνσταντίνος Μακρόπουλος, ξεκαθάρισε ότι ο σεισμός που αναστάτωσε Εύβοια, Αττική και Στερεά δεν έχει καμία σχέση με το ρήγμα της Αταλάντης. «Παρακολουθούμε με τη δέουσα προσοχή την εξέλιξη της όλης σεισμικής δραστηριότητας. Είναι πολύ νωρίς για οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα. Δε μιλάμε καθόλου για το ρήγμα της Αταλάντης, πρόκειται για άλλο ρήγμα το οποίο δε συνδέεται με το μεγάλο ρήγμα της Αταλάντης. Παρόμοιος σεισμός στην περιοχή αυτή είχε γίνει στις 13 Δεκεμβρίου του 2008 με μέγεθος 5,7 Ρίχτερ. Είναι πολύ νωρίς να καταλήξουμε αν αυτός είναι ή δεν είναι ο κύριος σεισμός αν δεν περάσουν τουλάχιστον δύο 24ωρα», τόνισε στο NewsIt.
Ο σεισμός ανάγκασε τους κατοίκους σε Λαμία, Καμμένα Βούρλα και άλλες περιοχές να βγουν από τα σπίτια τους, τρομοκρατημένοι.
Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην Εύβοια.
Οι πρώτες πληροφορίες για ζημιές
Οι μόνες ζημιές που έχουν αναφερθεί μέχρι στιγμής είναι μερικές πεσμένες καμινάδες και μερικές ρωγμές που σχηματίστηκαν σε παλιά κτίρια στην Αμφίκλεια, ενώ κατολισθήσεις έχουν σημειωθεί στο επαρχιακό δίκτυο προς τον Παρνασσό.
Ο δήμαρχος Αμφίκλειας – Ελάτειας, Θεόδωρος Ντούρος, δήλωσε στο NewsIt ότι οι κάτοικοι βγήκαν στο δρόμο, αναστατωμένοι και τρομαγμένοι. Όπως είπε, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς ή σοβαρές υλικές ζημιές.
Σύμφωνα με αναγνώστη του NewsIt, στο χωριό Δρυμαία (8 χλμ. από Αμφίκλεια), έχει πέσει τουλάχιστον ένα παλιό διώροφο σπίτι. Οι κάτοικοι είναι στο δρόμο, ανάστατοι και κανείς δεν έχει μπει στα σπίτια για να δει αν υπάρχουν ζημιές.
Υπάρχουν επίσης πληροφορίες ότι αποκολλήθηκαν βράχια πάνω από το χωριό Θερμοπύλες και ότι έπεσε ένα παλιό σπίτι στην Αμφίκλεια, σύμφωνα με το LamiaReport.
Οι δυο σεισμοί προκάλεσαν επίσης πτώσεις βράχων σε αρκετά σημεία της ευρύτερης περιοχής και κυρίως στις ιαματικές πηγές του Κονιαβίτη, στα Καμένα Βούρλα, όπου οι περίοικοι κάνουν λόγο για «βροχή βράχων», στην Τιθορέα και την Αμφίκλεια.
Μικρές ζημιές καταγράφηκαν και στα χωριά Ρεγγίνι και Κόμνηνα.
Σε κοινότητες κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΜΑΙΡΗ ΚΑΛΟΥΤΣΑΚΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΙΣΜΗΝΗ ΛΕΝΤΖΟΥ - ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΑΓΑΝΗΣ


ΠΗΓΗ: NEWSIT