Τρίτη 15 Μαΐου 2012

Εκπαίδευση του Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών της ΕΟΔ από την 2η ΕΜΑΚ

Mε εξαιρετικά μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε την Κυριακή 13 Μαΐου 2012 η εκπαίδευση της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης με την 2η ΕΜΑΚ στη Θεσσαλονίκη. Συνολικά συμμετείχαν 18 διασώστες του τμήματος αντιμετώπισης καταστροφών (ΤΑΚ) της Κεντρικής Διοίκησης Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης στη Θεσσαλονίκη και 2 εκπαιδευτές της 1ης και 2ης ΕΜΑΚ μαζί με ένα διασωστικό όχημα της υπηρεσίας.

  Η εκπαιδευτική θεματολογία περιελάμβανε στο πρώτο θεωρητικό μέρος παρουσίαση από τους εκπαιδευτές της ΕΜΑΚ των υδραυλικών διασωστικών εργαλείων και των ηλεκτρονικών βοηθημάτων για τον εντοπισμό θυμάτων σε ερείπια συνέπεια σεισμού. Το πρακτικό μέρος της εκπαίδευσης πραγματοποιήθηκε σε χώρο που μας παρείχε ειδικά για το σκοπό αυτό η εταιρία γερανών και μεταφορών «Ποδάρας» στη δυτική Θεσσαλονίκη. Η πρακτική εξάσκηση έγινε σε πλάκες οπλισμένου σκυροδέματος που εξομοίωσαν πραγματικές συνθήκες ερειπίων και εφαρμόστηκαν τακτικές έρευνας και εντοπισμού εγκλωβισμένων, διαδικασίες ανύψωσης και ασφάλισης  τμημάτων των ερειπίων καθώς επίσης και διαδικασίες ασφαλούς εργασίας για τα μέλη των σωστικών συνεργείων για τον απεγκλωβισμό θυμάτων.
Η εν λόγω εκπαίδευση δεν ήταν απλώς ένα βήμα, αλλά ένα άλμα προς την κατεύθυνση της αγαστής και εποικοδομητικής συνεργασίας μεταξύ του εντεταλμένου κρατικού μηχανισμού και της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης, που εφαρμόζει, όπως και η ΕΜΑΚ, τις διεθνείς προδιαγραφές,  που θέτει ο ΟΗΕ/INSARAG για περιπτώσεις μαζικών καταστροφών.
Δείτε εδώ σχετικά βίντεο της εκπαίδευσης: βίντεο 1  βίντεο 2 βίντεο 3 βίντεο 4

Ιδιαίτερα θετική εντύπωση έκανε στα μέλη – εθελοντές της ΕΟΔ, η προθυμία ανταλλαγής και μεταφοράς τεχνογνωσίας και ο επαγγελματισμός των 2 Αρχιπυροσβεστών – εκπαιδευτών της ΕΜΑΚ καθ’όλη τη διάρκεια της συνεργασίας, παρά το γεγονός ότι προέρχονταν από νυχτερινή βάρδια.
Για τους εθελοντές διασώστες της ΕΟΔ ήταν μια ακόμα ευκαιρία πέραν των νέων γνώσεων να επικαιροποιήσουν τις ήδη υπάρχουσες που έχουν αποκτηθεί από διάφορες διεθνείς συνεργασίες και αποστολές που έχει πραγματοποιήσει η οργάνωση, ενώ κατά ομολογία των εκπαιδευτών της ΕΜΑΚ το επίπεδο γνώσεων και τεχνογνωσίας των εθελοντών της ΕΟΔ είναι εξαιρετικά υψηλό.
Από πλευράς ΕΟΔ θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Πυροσβεστικό Σώμα και τους Διοικητές της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας του Π.Σ. Υποστράτηγο κ. Ζάχο και της 2ης ΕΜΑΚ Αρχ/χο κ. Αμπαρά για τη θετική ανταπόκρισή τους στο αίτημά μας και τους διαβεβαιώνουμε ότι η ΕΟΔ θα είναι δίπλα τους όποτε οι περιστάσεις το επιβάλλουν.