Παρασκευή, 29 Μαρτίου 2013

Σύσκεψη περί αλλαγών του Ν.3938/2011 στο ΑΠΣ

ΑΡ.ΠΡΩΤ. 93
Λάρισα, 29  Μαρτίου  2013                                  
                                                                                                                                                                                                                                            
                        
   ΠΡΟΣ: ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

ΘΕΜΑ: « Σύσκεψη περί αλλαγών του Ν.3938/2011 στο ΑΠΣ »

Πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Α.Π.Σ.  για τροποποίηση του 3938/2011 την Πέμπτη 28 Μαρτίου για να διευθετηθούν τα ωράρια εργασίας, άδειες, καθηκοντολογία, επίδομα ανθυγιεινής εργασίας, ομογενοποίηση .
Στην σύσκεψη συμμετείχαν όλα τα αρμόδια τμήματα του Α.Π.Σ. που εμπλέκονται σε όλα τα παραπάνω θέματα καθώς και η Ένωση μας  ως εκπρόσωπος των Πενταετών Πυροσβεστών. Πρόεδρος της εν λόγο σύσκεψης ήταν ο Επιτελάρχης του Α.Π.Σ.
Από τις πρώτες κουβέντες στην σύσκεψη διαπιστώσαμε πως οι αλλαγές που ετοιμάζουν στο ΑΠΣ είναι αντίθετες ως προς την ομογενοποίηση του πυροσβεστικού σώματος και μόνο προβλήματα μπορούν να δημιουργήσουν.
Αποχωρήσαμε από την σύσκεψη διαμαρτυρόμενοι για την πρόθεση τους να καταστρέψουν ότι καλό έχει αυτός ο νόμος δεν συμμετέχουμε και δεν γινόμαστε συνένοχοι στις οποίες αλλαγές ετοιμάζει το ΑΠΣ.
Αυτές δεν θα περάσουν όσο και αν προσπαθούν κάποιοι που θεωρούν το Πυροσβεστικό Σώμα τσιφλίκι τους.
Δεν θα περάσει καμία αλλαγή που να κάνει την ζωή των Π.Π.Υ. χειρότερη από την σημερινή . Για εμάς μόνο βελτίωση του νόμου μπορεί να υπάρχει και τίποτα άλλο.
Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν μπορεί να βγάλει αντιπυρική περίοδο με την διχοτόμηση που προσπαθούν κάποιοι να παγιώσουν.
Τους επισημάναμε πως για μας ο μοναδικός  στόχος είναι η ομογενοποίηση του προσωπικού και μόνο σε αυτό μπορούμε να συναινέσουμε.
Συναντηθήκαμε στην συνέχεια με τον Αρχηγό του εκφράσαμε την διαμαρτυρία μας για αυτά που συμβαίνουν στο πυροσβεστικό σώμα και του επισημάναμε πως πρέπει σύντομα να ξεπεραστούν όλα τα προβλήματα γιατί με τόσο φορτισμένο κλίμα θα περάσουμε μια πολύ δύσκολη αντιπυρική περίοδο.
Η θέση μας είναι σαφής έχει έγκαιρα αναλυθεί και κατατεθεί με έγγραφα και μελέτες στο ΑΠΣ δεν συναινούμε σε καμία αλλαγή του Ν.3938/2011 που δεν είναι προς βελτίωση αυτού.
    

                                                      Με τιμή για το Δ.Σ.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                         Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                               Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                            Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                 Τηλ.*774868

Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Άσκηση σεισμού “Σεισίχθων” στα Λουτρά Υπάτης(φωτο και video)


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η άσκηση Σεισίχθων της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λαμίας με την συμμετοχή του ΠΚ Αργυροχωριου και της 7ης ΕΜΑΚ στα Λουτρά Υπάτης. Στα πλαίσια της διαρκούς εκπαίδευσης των Υπαλλήλων της Πυροσβεστικής πραγματοποιήθηκε στις 10:00 το πρωί, άσκηση ετοιμότητας σε εγκαταλελειμμένο κτίριο του ΕΟΤ στα λουτρά Υπάτης, με τη συμμετοχή και άλλων Υπηρεσιών.

Πάρα πολλές κλήσεις για βοήθεια προέρχονται από την περιοχή και συγκεκριμένα από εργαζόμενους σε αυτό, που λόγω της εκτεταμένης κατάρρευσης των εγκαταστάσεων του κτηρίου του τελωνείου, έχει εκδηλωθεί πυρκαγιά στο χώρο του ισογείου, ενώ υπάρχουν και εγκλωβισμένα άτομα.
Η κινητοποίηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας είναι άμεση και στην περιοχή αυτή αποστέλλονται τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα (ένα (01) τζιπ, δύο (02) υδροφόρα και ένα διασωστικό).
Κατά την πορεία των οχημάτων δίνονται από το Κ.Α.Ε. (Κέντρο Ασύρματης Επικοινωνίας) χρήσιμες πληροφορίες στον επικεφαλής της άσκησης, που αφορούν για την κατάρρευση του κτηρίου, την εκδηλωθείσα πυρκαγιά και τους εγκλωβισμένους, οι οποίοι μάλλον είναι δύο (02) καθώς και τους πιθανούς χώρους όπου αυτοί είναι εγκλωβισμένοι.Τα 4 πυροσβεστικά οχήματα σταθμεύουν πλησίον του κτηρίου, διότι υπάρχει η δυνατότητα εισόδου τους στον ελεύθερο προαύλιο χώρου. 
Με την άφιξη των πυροσβεστικών οχημάτων ο επικεφαλής της άσκησης, κατευθύνεται σε καίριο σημείο του χώρου για άμεσο σχεδιασμό και συντονισμό των επιχειρήσεων. 
Η πρώτη εντολή δίνεται στον επικεφαλής της 1ης ομάδας και αφορά τον εντοπισμό της πυρκαγιάς και την καταστολή της, ενώ κατόπιν επικοινωνίας με την Πολιτική Προστασία της Π.Ε. Λαμίας πραγματοποιείται άμεση κινητοποίηση των μηχανημάτων της όπως αεροσυμπιεστές, προωθητές και φορτωτές, με τη συνδρομή και του οχήματος της ΕΜΑΚ. 


Εν τω μεταξύ ο επικεφαλής της άσκησης παίρνει πληροφορίες από εργαζόμενο του κτηρίου για τα πιθανά σημεία εγκλωβισμού δύο εργαζομένων.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι δύο (02) εργαζόμενοι θα πρέπει να έχουν καταπλακωθεί στο ισόγειο του κτηρίου.
Ο επικεφαλής της Πυροσβεστικής δύναμης, δίνει εντολή στη 2η ομάδα διάσωσης να διερευνήσει το χώρο, ώστε να εντοπίσουν τη θέση των εγκλωβισμένων, με τη χρησιμοποίηση των κατάλληλων εργαλείων, ώστε να υποστυλωθούν τυχόν τοίχοι ή πλάκες.
Παράλληλα, ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά αναζητούν μέσα στα συντρίμμια εγκλωβισμένους, που σώζονται από τα συνεργεία διάσωσης.
Για την προσέγγιση τους και απεγκλωβισμό των ατόμων είναι απαραίτητη η μικτή διείσδυση στα ερείπια, γεγονός που σημαίνει ότι είναι δυνατό κατά τη διάρκεια της προσέγγισης να υπάρχει οριζόντια αλλά και κατακόρυφη διείσδυση.

Αφού εντοπιστούν οι εγκλωβισμένοι η διασωστική ομάδα σε συνεργασία με την εθελοντική διασωστική ομάδα και τη βοήθεια φορείου θα τους μεταφέρει στο ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ για την άμεση διακομιδή των πολυτραυματιών και πολυεγκαυματιών στο Γ.Ν. Λαμίας.

Πηγη: www.lamiastar.gr,www.efthia.gr και του Διαχειριστή 


ΥΓ. Συγχαρητήρια σε όλους τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην άσκηση!!! 

ΕΡΩΤΗΣΗ Προς τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη απο την Κοινοβουλευτική Ομάδα ΚΚΕ


Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ε.Π.Π.Υ.Ε.ΑΡ.ΠΡΩΤ. 88
Λάρισα, 24  Μαρτίου  2013                                  
                                                                                                                                                                                                                                            
                              ΠΡΟΣ: 1. Π.Υ. ΕΔΕΣΣΑΣ
                                           2. Π.Υ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
                                           3. Π.Υ. ΑΡΙΔΑΙΑΣ
                                           4. ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

ΘΕΜΑ: « ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ Ε.Π.Π.Υ.Ε. »

Η Ένωση  Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης  Ελλάδας ανακοινώνει την δημιουργία  παραρτήματος  Ν. Πελλας   με   την  ονομασία Ένωση Πυροσβεστών   Πενταετούς   Υποχρέωσης     Ελλάδος    παράρτημα   Ν. Πελλας .
Χρέη   Γραμματέα   αναλαμβάνει ο Κατερίνης Ανέστης   ( 6907093955 ) και ταμεία ο Φίλτσος Βασίλειος   ( 6945451336 ).
   

                                                      Με τιμή για το Δ.Σ.

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                                      Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                                                  Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                                       Τηλ.*774868

Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2013

ΜΑΓΑΖΙ ΜΑΣ Ή ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ;


Έχει παρατραβήξει η δουλεία από τα αλληλοκαρφώματα στις τάξεις των ΠΠΥ (σε επίπεδο συνδικαλισμού) και ειδικά από εδώ το κέντρο. Οι 9 στις 10 ανακοινώσεις έχουνε να κάνουνε με το τι κάνει η Ένωση, άρα αυτό κρύβει ένα πανικό και φόβο μήπως χάσουνε τις καρέκλες με ότι συνεπάγετε αυτό. Άρα δε μας νοίαζει το αντικείμενο μας παρά μόνο οι καρέκλες μας. Άρα κοιτάμε το σπίτι μας. Κάντε ενημέρωση στο κόσμο (και οι 2 πλευρές) χωρίς να κοιτάτε τι κάνουνε ή δε κάνουνε οι άλλοι.

  Ξεκίνησε τώρα, το πανελλάδικο σωματείο, εδώ στο κέντρο, που έχει την ίδια στέγη, διεύθηνση και τηλεφωνικό αριθμό ίδιο με κάποια ομοσπονδία, (αλήθεια πως γίνετε ο διαχωρισμός των εξόδων;) να απειλεί να και τρομοκρατεί με μηνύνησεις ηλεκτρονικά εγκλήματα.... είστε σοβαροί
; Ούτε παιδάκια 5 χρονών δε κάνουνε έτσι. Σας ενοχλεί ότι υπάρχουνε διάφορα blogs sites και σωματεία και δε σας προσκυνάνε; Ε, τι να κάνουμε; Δικαιώματα του καθενός είναι αυτά. Ο καθένας ας κάνει ότι καλύτερο μπορεί χωρίς να ρίχνει ευθήνες σε άλλους για δικά του λάθη, αρκετά έχουμε γίνει ρεζίλι στο μεταξύ μας δε χρειάζετε να τα κοινοποιούμε και αλλού, γιατί βλέπω ότι κάποιες ανακοινώσεις κοινοποιούντε σε υπουργεία και αρχηγεία, με απότερο σκοπό ποιόν; Καταφέρεστε εναντίον συναδέρφων το ΄χετε καταλάβει ή μήπως δεν είναι συνάδερφοι επειδή δεν είναι γραμμένοι ή είναι γραμμένοι σε κάποιο άλλο συνδικαλιστικό όργανο;   Ο λαός μας λέει κάτι πολύ σοφό: "Τη ρουφιανιά πολλοί αγάπησαν, τον ρουφιάνο κανείς"

Τετάρτη, 20 Μαρτίου 2013

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ
ΑΡ.ΠΡΩΤ. 84
Λάρισα, 20  Μαρτίου  2013                                  
                                                                                                                                                                                                                                            
                              ΠΡΟΣ: ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

ΘΕΜΑ: « ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ »

Συνάδελφοι στο πλαίσιο των συνεχών επαφών για τα ζητήματα των Πενταετών Πυροσβεστών και μέσα από τον καταιγισμό εξελίξεων που προκύπτουν καθημερινά έρχονται τα πρώτα αποτελέσματα και ελπίζουμε να υπάρχει και καλή συνέχεια .
Συγκεκριμένα :
α) Απαλείφθηκε το επίμαχο άρθρο 45 που έδινε την δυνατότητα στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας κατά τους χειμερινούς μήνες, μέρος ή όλοι οι Π.Π.Υ. να απασχολούνται στα Δασαρχεία.
β) Απαλείφθηκε επίσης και το άρθρο 20 για την ίδρυση μέσου τον Δήμων εθελοντικών Πυροσβεστικών Σταθμών.
γ) Σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχει διευθετηθεί και το πρόβλημα των αποσπάσεων των πενταετών πυροσβεστών ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν και κάποιοι συνάδελφοι που έχουν πραγματική ανάγκη να κάνουν χρήση της απόσπασης.
δ) Εντός ολίγων ημερών βγαίνει και η διαταγή που θα καθορίζει τις ημέρες άδειας των Π.Π.Υ. η οποίες θα είναι στο σύνολο τους (45 ημέρες ) όσες και του μονίμου προσωπικού.

Συνάδελφοι γνωρίζουμε πως το εργασιακό μας μέλλον δεν είναι στην καλύτερη του θέση αλλά μέσα από την προσπάθεια που κάνουμε όλοι μαζί με συνεργασία και προβολή των δίκαιων θέσεων μας θα καταφέρουμε τον τελικό μας στόχο που είναι η πλήρη ενσωμάτωση των Πενταετών Πυροσβεστών στο Πυροσβεστικό Σώμα.
   
                                                      Με τιμή για το Δ.Σ.
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                                      Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                                                  Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                                       Τηλ.*774868

Τρίτη, 19 Μαρτίου 2013

Απορρόφηση Επιλαχόντων Π.Π.Υ


Λάρισα,    19/03/2013    
Αρ. Πρωτ.: 87
                                                       ΠΡΟΣ: Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας
                                                                    του Πολίτη κ. Δένδια Νικόλαο
                                                        ΚΟΙΝ:   1) Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας 
                                                                         κ. Γεωργιάδη Πάτροκλο
                                                                     2) Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος
                                                                        Αντιστράτηγο κ. Γεωργακόπουλο Σωτήριο
                                                                     3) Κοινοβουλευτικες Ομαδες
                                                                         ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
                                                                         ΣΥΡΙΖΑ-ΕΝΩΤΙΚΟΥ ΚΟΙΝ.ΜΕΤΩΠΟΥ
                                                                         ΠΑΣΟΚ
                                                                         ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
                                                                         ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔ. ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
                                                                         ΚΚΕ
                                                                         ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ
                                                                     4) Μέλη  

      
ΘΕΜΑ: « Απορρόφηση Επιλαχόντων Π.Π.Υ »

Κύριε Υπουργέ,
στον Ν.3938/2011 άρθρο 15 παρ. 6 αναφέρετε «….Οι πίνακες επιτυχόντων ισχύουν για τρία έτη. Όσοι προσλαμβάνονται κατά το χρονικό διάστημα της τριετίας αυτής απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο πρόσληψής τους τα προσόντα που προβλέπονται από την προκήρυξη, εκτός της ηλικίας την οποία απαιτείται να έχουν κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής της αίτησης. Με εξαίρεση τον αριθμό των προσλαμβανομένων κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, ο αριθμός των ως άνω προσλαμβανομένων κατ’ έτος δεν μπορεί σε κάθε περίπτωση να υπερβαίνει το 50% του αριθμού των οργανικών θέσεων των μόνιμων πυροσβεστών που κενώθηκαν το προηγούμενο από την πρόσληψή τους έτος. Ο ακριβής αριθμός των προσλαμβανομένων αυτών καθορίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη….»
Σε απάντηση που δώσατε προ μηνός στην βουλή (αρ. πρωτ. 7017/4/15158 /5-10-2012) σε σχετική ερώτηση για την απορρόφηση επιλαχόντων Π.Π.Υ όπως αυτή ορίζετε στην παράγραφο 6 του ως άνω νόμου, αφήσατε να εννοηθεί ότι μόλις η εκκρεμότητα των 150 επιλαχόντων Π.Π.Υ τακτοποιούνταν θα ενεργοποιούταν και η παράγραφος αυτή.

Δεδομένου λοιπόν ότι η τακτοποίηση των 150 έχει πραγματοποιηθεί εδώ και τρείς (3) μήνες και τα κενά του Πυροσβεστικού Σώματος αυξάνουν συνεχώς λόγω συνταξιοδοτήσεων, είναι επιτακτική η πρόσληψη του έμπειρου αυτού προσωπικού που θα καλύψει άμεσα τα κενά που υπάρχουν στις υπηρεσίες ενόψει και της αντιπυρικής περιόδου.
Θέλουμε επίσης να σας υπενθυμίσουμε ότι  έχει περάσει ήδη ένας και πλέον χρόνος από τον 3ετή κυρωμένο πίνακα επιτυχόντων χωρίς να γίνει απορρόφηση του προβλεπομένου από τον νόμο αριθμό των επιλαχόντων Π.Π.Υ με αποτέλεσμα αυτό να δημιουργήσει προβλήματα στο προσεχές μέλλον στους συναδέλφους αυτούς.

Κύριε Υπουργέ, ζητάμε να προβείτε άμεσα στην ενεργοποίηση της παραγράφου 6 του Ν.3938/2011, άρθρο 15, ώστε να γίνει πρόσληψη επιλαχόντων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, να αρχίσει επιτέλους η σταδιακή απορρόφηση όλων των επιλαχόντων Π.Π.Υ. μέχρι το τέλος της προβλεπόμενης 3ετίας και να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο το Πυροσβεστικό Σώμα.

Σας ευχαριστούμε για ακόμη μια φορά και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες .
   
                                                      Με τιμή για το Δ.Σ.
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                             Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                 Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                               Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                    Τηλ.*774868

Σάββατο, 16 Μαρτίου 2013

ΠΕΡΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ


ΑΡ.ΠΡΩΤ. 84
Λάρισα,     16  Μαρτίου 2013                                  
                                                                                                                                                                                                                                            
                                                      ΠΡΟΣ: ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ  ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

ΘΕΜΑ: « ΠΕΡΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΠΕΝΤΑΕΤΩΝ  ».

Τον τελευταίο καιρό πολλά μέλη μας  , μας μεταφέρουν το μήνυμα ότι δέχονται παρενοχλήσεις από το ψευτοπροεδρειο της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ.
Θα σας εξηγήσουμε κάποια πράγματα ώστε να γνωρίζετε .
1. Η   Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. είναι δευτεροβάθμιο συνδικαλιστικό όργανο που μπορεί μέχρι και σήμερα να εγγράφει αποκλειστικά και μόνο πρωτοβάθμια Σωματεία που περιλαμβάνουν στην δύναμη τους αποκλείστηκα και μόνο Συμβασιούχους Πυροσβέστες ( εποχικούς ) ιδιωτικού δικαίου.
Άρα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να εγγράψει φυσικά μέλη δηλαδή Συμβασιούχους Πυροσβέστες.
2. Σύμφωνα με το καταστατικό της όταν κάποιος χάσει την ιδιότητα του Συμβασιούχου Πυροσβέστη αυτομάτως αποβάλλεται από αυτή. Άρα οι μόνοι νόμιμοι εκπρόσωποι της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. είναι οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες και σε καμιά περίπτωση οι Πενταετείς Πυροσβέστες. Το γιατί οι Συμβασιούχοι Πυροσβέστες δεν αναλαμβάνουν την διοίκηση της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. αυτό δεν το γνωρίζουμε αλλά δεν είναι και δική μας δουλειά.
3. Για να μπορούσαν οι Π.Π.Υ. μέσω των Σωματείων τους να είναι εγγεγραμμένοι έπρεπε βάση του δικού της καταστατικού να κάνουν Συνέδριο πριν αλλάξουν την ιδιότητα τους ( 10/2/2012 ) από Συμβασιούχοι σε Π.Π.Υ. και να πάρουν απόφαση τροποποίησης του καταστατικού τους ώστε να μπορούν να γράφονται και Π.Π.Υ.  Αυτό δεν έγινε ποτέ όμως. Έτσι σήμερα όσα Συνέδρια και να κάνουν από την στιγμή που συμμετέχουν σε αυτά Π.Π.Υ. δεν μπορούν να θεωρηθούν νόμιμα. Όποια διποτε τροποποίηση ακόμα και αν περάσει από Πρωτοδικείο δεν μπορεί να είναι ισχυρή διότι εάν βρεθεί έστω και ένας να την προσβάλει τότε και αυτό παύει να υπάρχει.
4. Εφόσον αυτή διοικείται από Π.Π.Υ. και μάλιστα αποκλείστηκα και μόνο τίθεται και θέμα διαχείρισης των 300.000 ευρώ του ταμείου << αλληλοβοηθείας  >>
5. Όσα από τα πρωτοβάθμια Σωματεία έχουν κάνει αλλαγές στα καταστατικά τους νόμιμα και μπορούν να εγγράφουν σε αυτά και Συμβασιούχους αλλά και Π.Π.Υ. δεν μπορούν να είναι μέλη της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. για τον απλούστατο λογο ότι αυτή είναι μόνο για Συμβασιούχους .
6. Όσων αφορά την επικαλούμενη εκπροσώπηση τους  από την Γ.Σ.Ε.Ε. ούτε αυτή μπορεί να υφίσταται για τον απλό λογο ότι οι Π.Π.Υ. είναι δημοσίου δικαίου ένστολοι , φέρουν βαθμό , δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση εργασίας αλλά έχουν ορκιστεί επί πενταετή θητεία . Έχετε   δει κάποιων άλλον κλάδο συνάδελφοι με τα ίδια χαρακτηριστικά να είναι γραμμένος στην Γ.Σ.Ε.Ε.;
Στο ερώτημα σας γιατί δεν πάνε στην ΑΔΕΔΥ αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί εκεί είδη υπάρχει η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ  και δυο δευτεροβάθμια όργανα στον ίδιο κλάδο δεν μπορούν να υπάρχουν .

Εάν υπάρχουν κάποιοι Π.Π.Υ. που δεν μπορούν να καταλάβουν όλα τα παραπάνω δεν ευθυνόμαστε εμείς. Μπορούν να πάνε να ρωτήσουν έναν δικό τους δικηγόρο ώστε να σιγουρευτούν. Ας ρωτήσουν και τον νομικό σύμβουλο της Π.Ο.Σ.ΠΥ.Δ. τον Κύριο Νικολουτσοπουλο για να πάρουν και μια δεύτερη άποψη. Πάντως ο Κύριος Νικολουτσοπουλος φρόντισε να πάρει απόφαση περί στήριξης του γραφείου του και πληρωμή των χρημάτων του που διεκδικεί από τους Π.Π.Υ. στις 11/1/2012 πριν αλλάξουμε την ιδιότητα μας .
Εμείς σαν Πανελλαδική Ένωση Πενταετών προτείνουμε στους Συμβασιούχους να εγγραφούν στην Π.ΟΣΠΥΔ. και οι Π.Π.Υ. να εγγραφούν στην Ένωση μας ώστε και οι δυο κλάδοι μέσα από την συνεργασία τους να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα και για τους δυο.

Επειδή οι λασπολόγοι φωστήρες έχουν μάθει να ζουν μέσα στο ψέμα και διαδίδουν πως η ένωση δεν έχει κάνει εκλογές σας επισυνάπτουμε σχετικό έγγραφο από το Πρωτοδικείο που αποδεικνύει για μια ακόμα φορά πως και ψεύτες είναι και από τις πολλές κολοτουμπες μάλλον μοιάζουν με ανεμιστήρες.

Τέλος τους καλούμε και αυτούς να εγγραφούν στην Ένωση μας ώστε να σταματήσει η διάσπαση των Π.Π.Υ. που μόνοι υπεύθυνοι για αυτό είναι οι ίδιοι και κανένας άλλος .

   
                                                      Με τιμή για το Δ.Σ.
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                                      Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                                                  Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                                       Τηλ.*774868
Συνάντηση ΕΠΠΥΕ με Γ.Γ.Π.Π. και Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

Σύσκεψη για την αντιπυρική προστασία ενόψει της καλοκαιρινής περιόδου πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι στην Περιφέρεια Στερεάς, παρουσία του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος, Στρατηγού, Σωτήριου Γεωργακόπουλου και του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Πάτροκλο Γεωργιάδη, με τους επικεφαλής των πυροσβεστικών υπηρεσιών στην περιοχή και αρμόδιους φορείς.
Η σύσκεψη φιλοξενήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη, Θωμά Στάικου τον οποίον πλαισίωναν οι Ηλίας Σανιδάς και Βαγγέλης Ψαθάς. Στο τραπέζι του σχεδιασμού μαζί με τον Περιφερειακό Διοικητή του Π.Σ., Αρχιπύραρχο Αθανάσιο Λέκκα και το Διοικητή της Π.Υ. Λαμίας, Πύραρχο Νικόλαο Ντίτσα κάθισαν και η γενική γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Στερεάς, Πόπη Γερακούδη και ο Δήμαρχος Λαμιέων, Γιώργος Κοτρωνιάς.
«Προσπαθούμε για το σχεδιασμό των ενεργειών μας ώστε το καλοκαίρι να έχουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα…», δήλωσε ο Αρχηγός της Πυροσβεστικής αναφέροντας και το σημαντικό ρόλο των περιφερειακών υπηρεσιών της πυροσβεστικής και της πολιτικής προστασίας που με την εμπειρία τους πιστεύει «ότι αυτό το καλοκαίρι θα πάμε πολύ καλά», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Δεν κλείνει υπηρεσία…

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, που όμως έδωσε και την είδηση ότι καμιά υπηρεσία ή γραφείο δεν κλείνει «…τουλάχιστον για την επόμενη περίοδο τα κλιμάκια, οι πυροσβεστικοί σταθμοί, Α’, Β’ τάξης θα παραμείνουν ως έχουν για κάποια αλλαγή θα πρέπει να προηγηθεί μια πάρα πολύ σοβαρή μελέτη που θα λαμβάνει υπόψη της πολλούς περισσότερους παράγοντες από αυτούς που έλαβε η προηγούμενη. Κατά συνέπεια επί του παρόντος δεν κλείνει καμία υπηρεσία».

Εκτός όμως από τις «μπηχτές» του κ. Γεωργιάδη, είχαμε και από τον κ. Στάικο για τον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Έργων Στράτο Σιμόπουλο που πέρασε προχθές από τη Λαμία, χωρίς να επισκεφθεί την Περιφέρεια. «..Ευτυχώς που ο κ. Γενικός ήρθε και μας είδε γιατί ο γενικός δημοσίων έργων δε μας έκανε την τιμή να μας δει παρόλο που υπάρχουν έργα εθνικής σημασίας στο δικό μας δίκτυο, φαντάζομαι θα ενημερωθούμε δια αλληλογραφίας…», ήταν το σχόλιο του για να ενημερώσει ότι θα δώσουν στους επικεφαλής «…ένα υπόμνημα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τον ορεινό όγκο και το δευτερεύοντα οδικό άξονα που είναι πάρα πολύ μεγάλος και μας ήρθε με τον Καλλικράτη χωρίς όμως λεφτά για να το αντιμετωπίσουμε». Ο κ. Στάικος έκανε επίσης λόγο για την άψογη, όπως τη χαρακτήρισε συνεργασία με το Δήμο Λαμιέων, ενώ παράλληλα ευχαρίστησε τη γενική γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης «για τις μάχες που δώσαμε μαζί σε πυρκαγιές και πλημμύρες». Το τελευταίο άλλωστε θέμα των πλημμυρών ήταν εξίσου επίκαιρο σε όλες τις συναντήσεις του Δημάρχου, Γιώργου Κοτρωνιά με όσους υπηρεσιακούς παράγοντες της κυβέρνησης είδε τις τελευταίες ημέρες. Ο Δήμαρχος τόνισε επίσης τη σημασία της συνεργασίας με την διοικητική και αιρετή περιφέρεια, ωστόσο αναφέρθηκε στη μεγάλη καθυστέρηση καταβολής των χρημάτων που έρχονται για την πολιτική προστασία επιμένοντας στο έγκαιρο της υπόθεσης, καθώς «…για το ύψος σε τέτοιον καιρό δεν μπορούμε να μιλήσουμε», είπε χαρακτηριστικά.

Στο περιθώριο της σύσκεψης τον αρχηγό συνάντησε αντιπροσωπεία της Ένωσης Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης που διεκδικούν την αναβάθμιση τους με την ένταξη τους στο μισθολόγιο των πυροσβεστών. Την Ένωση, που αριθμεί 4000 μέλη, εκπροσώπησαν ο Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Γιαννολόπουλος και ο Αναπληρωτής Γραμματέας, Παναγιώτης Διαμαντής.


ΑΝΑΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΑΠΟ http://efthia.gr 

Παρασκευή, 15 Μαρτίου 2013

Aνοικτή Επιστολή της ΕΑΠΣ προς τους συναδέλφους Π.Π.Υ.


Όπως είναι γνωστό η Ε.Α.Π.Σ. εδώ και χρόνια, στο πλαίσιο των αιτημάτων της για τα προβλήματα του Π.Σ.σταθερά, έθετε το ζήτημα της εργασιακής “τακτοποίησης” των συναδέλφων συμβασιούχων Πυροσβεστών συμπαραστεκόμενη στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους. Στα πλαίσια αυτής της πάγιας θέσης μας, ασκήσαμε δριμεία κριτική στον φαστ τρακ τρόπο που θεσμοθετήθηκαν οι Π.Π.Υ. προσλήφθηκαν, εκπαιδεύτηκαν και τοποθετήθηκαν.
Παρά τη λάσπη και τις επιθέσεις που δεχτήκαμε, καταγράψαμε την ισχυρή μας αντίθεση με την τότε πολιτική επιλογή να ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΘΕΙ το πυροσβεστικό προσωπικό, να αλλοιωθεί το ενιαίο του Πυροσβεστικού Σώματος και βέβαια να μην επιλυθεί το εργασιακό των συναδέλφων. Δυστυχώς η φωνή μας δεν εισακούστηκε και το έγκλημα στον πυροσβεστικό οργανισμό ολοκληρώθηκε.
Σε κάθε περίπτωση επειδή αυτό που μας ενδιαφέρει είναι το σήμερα και το αύριο του επαγγελματικού μας φορέα, η Ένωσή μας γι΄ αυτό το μείζον θέμα, προσπαθεί να προτείνει τις βέλτιστες λύσεις και σαφώς το θέτει σε κάθε ευκαιρία επαφής  με την πολιτική και πυροσβεστική ηγεσία. Το συγκεκριμένο πρόβλημα πέρα από την όποια πολιτική πρωτοβουλία που θα ληφθεί, προϋποθέτει την σύμπνοια, συστράτευση και ομοψυχία του προσωπικού, πυροσβεστικού και επί θητεία. Επίσης προϋποθέτει την αποδοχή  της κοινής  ιδιότητας του πυροσβεστικού υπαλλήλου, την εργασιακή κουλτούρα και τον σεβασμό στις δομές και την ιεραρχία που συγκροτεί το Π.Σ. Αρχές που έχουμε συναποδεκτεί και στο συνδικαλιστικό μας στίβο, όπου  συνδυάζουμε τη μαχητικότητα της διεκδίκησης, την σοβαρότητα και την τεκμηρίωση των απόψεων, αλλά και την ευπρέπεια του λόγου που ανήκει στον ένστολο πολίτη.
Δυστυχώς αρκετές φορές εξαπολύθηκαν επιθέσεις από μεμονωμένες ή συλλογικές εκφράσεις του χώρου των  επί θητεία συναδέλφων, προκαλώντας διχαστικό  κλίμα στο φορέα μας. Χαρακτηριστικό είναι  το απόσπασμα από πρόσφατη τέτοια ανακοίνωση:
“Δυστυχώς όμως για εσάς αυτό το ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας γνωρίζει πολύ καλά ΠΩΣ ΝΑ ΑΓΩΝΙΖΕΤΑΙ αλλά και πώς να εκμηδενίζει τέτοιου είδους, αντιδραστικές, γκεμπελικές, ρεβανσιστικές και κατάπτυστες συμπεριφορές που απορρέουν είτε από «πολιτικές γραμμές» αντίδρασης, διάλυσης και ισοπέδωσης, είτε από μικροσυντεχνιακές σφηκοφωλιές κομματόσκυλων γαλονάδων, είτε από παρεΐτσες και προσωρινές διοικήσεις χαφιέδων δοσίλογων, παρτάκηδων, εφιαλτών, σουλατσαδόρων, γλυφτών, διασπαστών, άνανδρων, ανωνύμων ανδρείκελων συκοφαντών του διαδικτύου που δεν εκπροσωπούν ούτε τις σκιές τους και που δεν αριθμούν ούτε δύο ποδοσφαιρικές ομάδες.”
Το ότι “σιωπηρά” παρακολουθούμε  επί μακρό διάστημα παρόμοιες δράσεις, οφείλεται στην αναμονή μας για την ενσωμάτωση και το “καλώς ορίσατε” στο εσωτερικό του φορέα μας. Όμως θα πρέπει να επισημάνουμε για πολλοστή φορά ότι η διαδικασία της ενσωμάτωσης θέλει την αμοιβαία θέληση όλων των εταίρων. Ο αυτοματισμός σε διαφορετική περίπτωση είναι το επόμενο στάδιο και είναι σαφώς ο μόνος μηχανισμός που δεν συνεισφέρει στην εργασιακή ομαλότητα στο Πυροσβεστικό Σώμα.


Σ.Δ.  Εγώ με την σειρά μου πρέπει να επισημάνω πως η κόντρες και η αψιμαχίες δεν οδηγούν πουθενά μόνο κακό κάνουν στον κλάδο μας. Επιβάλλεται  και  πρέπει να μείνουμε όλοι μαζί ενωμένοι για το καλό του Πυροσβεστικού σώματος, το οποίο και όλοι μας υπηρετούμε.    

Τρίτη, 12 Μαρτίου 2013

Προγραμματισμένη συνάντηση της ΕΠΠΥΕ με τον Τάσο Μαυρόπουλο Γραμματέα τμήματος ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ


ΑΡ.ΠΡΩΤ. 82
Λάρισα, 12  Μαρτίου  2013                                  
                                                                                                                                                                                                                                            
                              ΠΡΟΣ:ΠΕΝΤΑΕΤΕΙΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ

ΘΕΜΑ: « ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΘΕΣΕΩΝ ΕΠΠΥΕ »

Προγραμματισμένη  συνάντηση της ΕΠΠΥΕ με τον Τάσο  Μαυρόπουλο  Γραμματέα τμήματος ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ στο πλαίσιο  ενημέρωσης των προβλημάτων του Πυροσβεστικού Σώματος και των Πενταετών Πυροσβεστών ειδικότερα. 
Στην συνάντηση με  Τάσο  Μαυρόπουλου  Γραμματέα τμήματος ασφαλείας του ΣΥΡΙΖΑ –ΕΚΜ  ήταν παρόν ο  Αντιπρόεδρος  και Αν.  Γραμματέας της ΕΠΠΥΕ .  Εξηγήσαμε τις συνθήκες κάτω από τις οποίες λειτουργεί το Πυροσβεστικό Σώμα ώστε να καταλάβει την σημασία που έχουν για την σωστή αντιμετώπιση των πάσης φύσεως συμβάντων, οι ώρες εργασίας κατά τις νυχτερινές ώρες, τα Σάββατα καθώς και τις Κυριακές όπως και τις εξαιρέσιμες ημέρες. Του επισημάναμε πως οι ΠΠΥ σαν ένστολο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος δεν μπορεί να εργάζονται  από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 8 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι και να δικαιούται μόνον 2 ώρες υπερωρία πέραν του 8ωρου. Του εξηγήσαμε πως όλα αυτά είναι συνέπια κακών χειρισμών της προηγούμενης φυσικής και πολιτικής ηγεσίας και πως πρέπει  σαν κλάδος να αλλάξουμε μισθολόγιο διότι το ενιαίο μισθολόγιο δημοσίων υπαλλήλων που έχουμε ενταχτεί μέχρι και σήμερα είναι πολύ ακριβό, στοιχίζει στον ελληνικό λαό αλλά και δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στις ανάγκες διαφύλαξης της ασφάλειας του Έλληνα πολίτη που είναι και ο τελικός στόχος του Πυροσβεστικού Σώματος. Μας μίλησε για την χθεσινή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα με όλους τους φορείς .
Τον ευχαριστήσαμε για την πρόσκληση και του εξηγήσαμε τους λόγους που δεν παραβρεθήκαμε καθώς για εμάς το μόνο πρόβλημα δεν είναι η αναδιοργάνωση  αλλά και η ομογενοποιήση του Σώματος και γι αυτό προτιμήσαμε την κατ ιδίαν συνάντηση.
Ανανεώσαμε το ραντεβού για εκτενέστερη συζήτηση στα νέα δεδομένα που θα προκύψουν μέχρι την ημέρα κατάθεσης του νομοσχεδίου στην βουλή ώστε οι Πενταετείς Πυροσβέστες να έχουν όσο το δυνατό μεγαλύτερη προώθηση των θέσεων τους .
Συνάδελφοι η Ένωση μας προσπαθεί να εφαρμόσει την εντολή που της δώσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο , αυτό όμως δεν φτάνει , πρέπει και εσείς οι ίδιοι ο καθένας από την θέση που βρίσκετε να προσπαθήσει να προωθήσει τις θέσεις μας ώστε όλοι μαζί να φθάσουμε στον τελικό μας στόχο που δεν είναι άλλος  από την εύρυθμη λειτουργία του Σώματος στο οποίο και ανήκουμε.
     
                                                      Με τιμή για το Δ.Σ.
          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
      Καστανίδης   Γεώργιος                                                                      Πυργιώτης  Απόστολος
       Τηλ.6973844020                                                                                  Τηλ.6973774868
           Τηλ.*787676                                                                                       Τηλ.*774868

Κυριακή, 10 Μαρτίου 2013

Δικαστική διεκδίκηση επιδόματος ανθυγιεινής κι επικίνδυνης εργασίας και για τους 4000 Πυροσβέστες Πενταετούς Υποχρέωσης


ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ

ΠΡΟΣ : Tους Π.Π.Υ. 
(μέσω της Ένωσής τους)

ΘΕΜΑ : Δικαστική διεκδίκηση επιδόματος ανθυγιεινής κι επικίνδυνης εργασίας

Όπως γνωρίζετε, το μισθολόγιο των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης του Πυροσβεστικού Σώματος, διέπεται από τις διατάξεις του Ν. 4024/2011 (ενιαίο μισθολόγιο).
Στις διατάξεις του άρθρου 15 του ως άνω νόμου ορίζεται ότι στον υπάλληλο, εκτός του βασικού του μισθού, δύναται να χορηγηθεί επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας μέχρι του ποσού των 150 Ευρώ και ότι οι δικαιούχοι του εν λόγω επιδόματος καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Οικονομικών και του κατά περίπτωση αρμόδιου Υπουργού.
Στις 24.2.2012 εκδόθηκε η σχετική Κ.Υ.Α. με αριθμό οικ. 2/16519/0022 (ΦΕΚ Β΄ 465/24.2.2012) «Καθορισμός επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011» με την οποία καθορίστηκε το μηνιαίο επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας για τους μόνιμους και δόκιμους πολιτικούς υπαλλήλους και υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου και ορισμένου χρόνου ανά κατηγορία. Στην πρώτη (Α΄) κατηγορία  το επίδομα αυτό ορίστηκε σε 150 Ευρώ και περιλαμβάνει τις κάτωθι ειδικότητες : «α) Το προσωπικό νοσηλευτικής υπηρεσίας εργαστηρίων και καθαριότητας, τους απασχολούμενους αποκλειστικά σε ακτινολογικούς θαλάμους και εμφανίσεις, τους οδηγούς και βοηθούς ασθενοφόρων – διασώστες και τους συντηρητές πειραματόζωων των Νοσοκομείων, των Μονάδων Κοινωνικής Φροντίδας της Χώρας, του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), των Κέντρων Υγείας, των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, των Ν.Π.Δ.Δ. του Τομέα Πρόνοιας και των Αγροτικών Ιατρείων τα οποία υπάγονται στα Δημόσιας Νοσοκομεία, οι θαλαμηπόλοι Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Κλινικών, β) Οι απασχολούμενοι στην Α΄ Ζώνη του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» και της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, γ) Το προσωπικό που απασχολείται στη συγκομιδή και αποκομιδή, μεταφορά, διαλογή, επιστασία, καταστροφή απορριμμάτων σε συνεργεία συντήρησης και επισκευής των μέσων καθαριότητας και με το πλύσιμο αυτών, καθώς και οι οδοκαθαριστές, οι εργάτες αφοδευτηρίων, οι χειριστές μηχανικών σαρώθρων, οι εργάτες ταφής και εκταφής νεκρών, οι καθαριστές οστών, οι εργάτες και τεχνίτες ασφαλτόστρωσης, οι τοποθετητές μαρμάρων, οι σφαγείς και εκδορείς ζώων και πτηνών, οι εναερίτες ηλεκτρολόγοι, οι εργάτες και τεχνίτες αποχέτευσης, οι οδηγοί φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων και λεωφορείων και οι χειριστές μηχανημάτων έργου, δ) Το προσωπικό των σωφρονιστικών και αναμορφωτικών καταστημάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και ε) Οι οδηγοί ειδικών οχημάτων μεταφοράς πυρομαχικών και ειδικών εύφλεκτων καυσίμων.».
Στη βάση της ως άνω Κ.Υ.Α., από 1.5.2012 άρχισε να χορηγείται το ως άνω επίδομα των 150 Ευρώ στους Π.Π.Υ. με την ειδικότητα του οδηγού, εντάσσοντας αυτούς, προφανώς λόγω συνάφειας,στους οδηγούς φορτηγών και βαρέων φορτηγών μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων.
Στη συνέχεια, κατόπιν έγγραφου ερωτήματος του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος – Β΄ Κλάδος Διοικητικής Υποστήριξης – Διεύθυνση Οικονομικών – Τμήμα 1ο, προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του  Υπουργείου Οικονομικών,  ζητήθηκε η παροχή διευκρινήσεων επί των διατάξεων του Ν. 4024/2011, και ως προς το συγκεκριμένο θέμα τέθηκε το εξής ερώτημα : «Μπορεί να εφαρμοστεί ως έχει και στους Π.Π.Υ. η υπ’ αριθμ. οικ. 2/16519/0022 ΚΥΑ (Β΄ 465) σχετικά με καθορισμό επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας που εκδόθηκε σε εφαρμογή της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011, λαμβάνοντας υπόψη ότι δεν συνυπογράφεται και από τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη;».
Το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους εξέδωσε το υπ’ αριθμ. 2/61891/0022/30-8-2012 έγγραφο, με το οποίο επί του ως άνω ερωτήματος απαντάει ως εξής :
«Στην αριθμ. οικ. 2/16519/0022 ΚΥΑ με την οποία καθορίστηκε το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας της παρ. 1 του άρθρου 15 του Ν. 4024/2011 δεν συμπεριλαμβάνεται η ειδικότητα του πυροσβέστη και ως εκ τούτου οι εν λόγω πυροσβέστες (ΠΠΥ) δεν είναι δικαιούχοι του επιδόματος αυτού».
Εν συνεχεία, με το αρ. πρωτ. 59656 οικ. Φ.504.22 από 4.10.2012 έγγραφο του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, απευθυνόμενο προς όλες τις υπηρεσίες, γνωστοποιήθηκε ότι το επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας θα περικοπεί και ότι η περικοπή θα πραγματοποιηθεί σε τρεις (3) δόσεις αρχόμενης από τον τρέχοντα μήνα (Οκτώβριο).
Έκτοτε, μολονότι η Ένωση των Π.Π.Υ. διαμαρτυρήθηκε εντόνως προς την πολιτική και φυσική ηγεσία, λαμβάνοντας προφορικά και μόνο δεσμεύσεις για την επαναφορά του επιδόματος με έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα συνυπογράφει και ο αρμόδιος Υπουργός Δημόσιας Τάξης, και παρότι βουλευτές της αντιπολίτευσης κατέθεσαν σχετικό ερώτημα στη Βουλή προς την πολιτική ηγεσία, μέχρι και σήμερα ουδεμία ενέργεια έχει λάβει χώρα κι εκτιμώ, λαμβανομένου υπόψη της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας, ότι δεν θα υπάρξει θετική εξέλιξη επί του θέματος.
Με βάση τα ανωτέρω, η νομική μου εκτίμηση είναι ότι η μη χορήγηση του επιδόματος αυτού στους Π.Π.Υ. - οδηγούς πυροσβεστικών οχημάτων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, παραβιάζει την συνταγματική αρχή της ισότητας και δημιουργεί άνιση μεταχείριση μεταξύ αυτών και αυτών που οδηγούν φορτηγό και βαρέος τύπου φορτηγό μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων,  λαμβανομένου υπόψη του αληθούς γεγονότος ότι το επάγγελμα του οδηγού - Πυροσβέστη είναι πιο επικίνδυνο από αυτό που εκτελούν οι οδηγοί αντίστοιχου μεικτού βάρους φορτηγών, καθώς και της ιδιαιτερότητας της αποστολής και των καθηκόντων που έχει ο οδηγός – Πυροσβέστης σε σχέση με την αποστολή και τα καθήκοντα που εκτελούν γενικώς οι οδηγοί φορτηγών αντίστοιχου μεικτού βάρους.
Περαιτέρω, εκτιμώ ότι το ανωτέρω επίδομα θα πρέπει να καταβάλλεται και στους μάχιμους Π.Π.Υ., όπως αντιστοίχως καταβάλλεται και στους βοηθούς ασθενοφόρων – διασώστες, λαμβανομένου υπόψη ότι στα καθήκοντα των μάχιμων  Π.Π.Υ. είναι και το έργο της διάσωσης, και αυτός είναι εξάλλου και ο λόγος για τον οποίο οι ΠΠΥ κατά τη δίμηνη εκπαίδευσή τους εκπαιδεύτηκαν και στην παροχή των πρώτων βοηθειών. 
Σας ενημερώνω λοιπόν ότι υφίσταται η δυνατότητα για την δικαστική διεκδίκηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας ενώπιον των αρμοδίων διοικητικών δικαστηρίων και εν προκειμένω του Διοικητικού Πρωτοδικείου Αθηνών, ως αρμοδίου κατά τόπου λόγω της έδρας του Υπουργείου Οικονομικών που εξέδωσε το έγγραφο, δυνάμει του οποίου επήλθε η περικοπή του επιδόματος, για το χρονικό διάστημα από 1.5.2012 έως και 31.7.2013 (το προς διεκδίκηση ποσό για αυτό το χρονικό διάστημα ανέρχεται στο ποσό των :150 Ευρώ ανά μήνα Χ 16 μήνες = 2.250 Ευρώ).
Η αμοιβή για το χειρισμό της υπόθεσης αυτής μέχρι την έκδοση τελεσίδικης  απόφασης ανέρχεται στην εφάπαξ αμοιβή των εκατό (100,00) Ευρώ, πλέον του αναλογούντος Φ.Π.Α., ανεξαρτήτως δηλαδή του ποσού που θα επιδικασθεί.
Για την κάλυψη των άμεσων και αναγκαίων δικαστικών εξόδων, απαιτείται για έκαστο των προσφευγόντων η καταβολή του ποσού των εκατό (100) Ευρώ. Στο κόστος αυτό συμπεριλαμβάνεται και η προβλεπόμενη στο νόμο καταβολή για έκαστο των εναγόντων δικαστικού ενσήμου (αγωγόσημου) για το καταψηφιστικό αίτημα της αγωγής και συγκεκριμένα για να υποχρεωθεί το Ελληνικό Δημόσιο να καταβάλεισε έκαστο από τους ενάγοντεςτα επιδικασθέντα ποσά νομιμοτόκως από την κοινοποίηση των αγωγών, οι κοινοποιήσεις των αγωγών και τα έξοδα συζήτησής τους. Σας επισημαίνω, ότι λόγω της σύμβασης που σας συνδέει με το Π.Σ. που έχει χαρακτήρα δημοσίου δικαίου, πλέον οι τυχόν απαιτήσεις σαςαπό το Ελληνικό Δημόσιο εκδικάζονται στα Διοικητικά Δικαστήρια, τα οποία παρουσιάζουν μεγάλο φόρτο εργασίας και σημαντική χρονική καθυστέρηση στον προσδιορισμό και τη συζήτηση των υποθέσεων.  
Πρώτο βήμα για την κατάθεση της αγωγής είναι η λήψη από κάθε ενδιαφερόμενο Πυροσβέστη Πενταετούς Υποχρέωσης (οδηγό ή μάχιμο) υπηρεσιακής βεβαίωσης,από την οποία να προκύπτει η κατάταξή του στο Σώμα, η ειδικότητά του (ΠΠΥ οδηγός – μάχιμος), ο χρόνος και ο τόπος υπηρεσίας του.
Στη συνέχεια, μόλις συγκεντρωθούν οι βεβαιώσεις να αποσταλούν ταχυδρομικώς με συστημένη επιστολή, κατά προτίμηση ομαδικά και βάσει κατάστασης (ανά Υπηρεσία) με συνημμένες τις εξουσιοδοτήσεις με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από έκαστο των υπαλλήλων, τα δελτίαγια έκαστο των υπαλλήλων συμπληρωμένα, παρακαλώ, με ακρίβεια κι ευανάγνωσα,τις συμβάσεις εντολής υπογεγραμμένες από κάθε υπάλληλο στη θέση «ο εντολέας» εις διπλούν, και τα έξοδα (100 Ευρώ) μέσω ταχυδρομικής επιταγής το ταχύτερο δυνατό (το αργότερο έως και τις 30.6.2013)προς Δήμητρα Ντούμπα του Ανδρέα,  δικηγόρο Αθηνών (ΑΜΔΣΑ: 17413), Χέϋδεν αρ. 4, Αθήνα, Τ.Κ.: 10434, τηλέφωνα επικοινωνίας : 210-8252477 και 6977-690909.
   
                                                                 Με εκτίμηση,
                                                             Δήμητρα Ντούμπα
 Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω

  Νομικός Σύμβουλος Ένωσης ΠΠΥΕ


ΣΔ.  Δεν  χρειάζεται σχόλια απλά για μια ακόμη φορά η ΕΠΠΥΕ δηλώνει παρών!!!